Greenfield investicije: Kako snovi postaju stvarnost

U MEDULINU ODRŽANA DVODNEVNA KONFERENCIJA
U medulinskom hotelu Park Plaza Belvedere održana je dvodnevna konferencije „GREENFIELD INVESTICIJE: Kako snovi postaju stvarnost“ koja je okupila preko stotinu predstavnika najviše državne i lokalne razine, gospodarstvenika i akademske zajednice. 

Nakon pozdravnih govora predstavnika Lidera, Tina Bašića, te profesora Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Darka Tipurića, prisutnima se obratio domaćin konferencije, načelnik Općine Medulin, Goran Buić, izrazivši zadovoljstvo što se ovako važna konferencia po drugi puta održava u Medulinu te naglasivši važnost suradnje državne i lokalne razine i realnog sektora na području greenfield investicija. Prisutnima su se riječima dobrodošlice obratili i Valter Flego, župan Istarske županije, Tomislav Petric ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije te izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Marko Jurčić. Slijedila je prezentacija ministra zaštite okoliša i energetike, Tomislava Čorića, koji se osvrnuo na strateške izazove u energetskoj politici Hrvatske. Ističe kako su glavni izazovi energetske politike smanjiti ovisnost o uvozu energije zaustavljanjem pada domaće proizvodnje, investiranje u proizvodnju energije iz potencijala kojima Hrvatska raspolaže te osigurati adekvatan energetski miks s nižim emisijama CO2. 

Hrvatska trenutno uvozi 40 posto električne energije, 80 posto nafte i 40 posto plina, a smanjenje ovisnosti o uvozu, rekao je Ćorić, ići će u smjeru afirmacije domaćeg potencijala.

-U saborskoj proceduri trenutno je Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika. Vjerujem da će privući strane ulagače i pokrenuti aktivnosti koje su u tom području posljednjih godina zamrle. Trend proizvodnje nafte i plina može do 2030. godine s obzirom na rezerve kojima raspolažemo biti preokrenut. Do ljeta ide daljnji natječaj za istraživanje ugljikoviodika na kopnu. Možemo pretpostavljati velike količine nafte i plina na istražnim poljima na kontinentu i potencijal u idućih deset do petnaest godina – rekao je Ćorić i dodao da uz pretpostavku novih otkrića udio domaće proizvodnje nafte u potrošnji može dostići do 30% u 2030., dok bi udio domaće proizvodnje plina u potrošnji do te godine mogao doseći 53%.

Na investicije u elektroenergetskom sektoru – zamašnjak gospodarskog razvoja osvrnuo se predsjednik Uprave HEP-a, Frane Barbarić, koji je istaknuo da je pokretanje investicija na svim razinama pretpostavka za napredak nacionalnog gospodarstva. U svom predavanju ‘Investicije u elektroenergetskom sektoru – zamašnjak gospodarskog razvoja’, Barbarić je rekao da kapitalne investicije u energetici koje mogu zaposliti velik dio domaće operative izravno doprinose rastu BDP-a.
Naglasio je i da HEP ima značajan utjecaj na nacionalnu ekonomiju i makroekonomske pokazatelje.

Sudionici prve panel diskusije, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Marko Jurčić, profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Slavko Krajcar, član uprave Hrvatske elektroprivrede Petar Sprčić te direktor Trade consultinga, Davor Štern raspravljali su o Greenfield investicijama u energetskom sektoru Republike Hrvatske. 

Nakon panel diskusije uslijedila je pauza nakon koje je prezentaciju održao domaćin, načelnik Općine Medulin Goran Buić koji se osvrnuo na Medulinske preporuke – jedna godina poslije, što je pokrenuto, a što je napravljeno. U zanimljivoj prezentaciji medulinskih preporuka načelnik Buić istaknuo je zakonodavni okvir investicija, ali i predstavio brownfield i greenfield investicije na području općine Medulin. Tako se od planiranih greenfiled investicija ističe Aquapark na Campanožu za koji ima jako puno zainteresiranih investitora, a Općina očekuje brzo raspisivanje natječaja. Projektom će se produžiti turistička sezona, poboljšati van pansionski sadržaj te povećati broj noćenja istaknuo je na prezentaciji načelnik Buić. 

Slijedila je One on One diskusija na kojoj je sudjelovao državni tajnik Ministarstva državne imovine Tomislav Boban na temu upravljanja državnom imovinom kao pretpostavkom greenfield investicija. Službeni dio programa završio je drugom panel diskusijom na temu realizacija projekata greenfield ulaganja – iskustva iz prakse na kojoj su sudjelovali predstavnici poduzeća kao primjera dobre prakse u greenfield investicijama Jerko Jakšić, Pharmas, Alen Leverić, Hrvatske ceste, Emil Ferjančić, Infobip, Marko Škrabin, Tvornica dobre hrane, Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice te Ariana Vela, GO Špelić. 

Na panel diskusiji svi sudionici najveći naglasak stavili su na kreiranje i ulaganje u kvalitetnu radnu snagu te kvalitetnu radnu klimu koju smatraju najvažnijima za ostavrenje svojih projekata. Drugog dana konferencije, u subotu, 17. ožujka 2018. godine, sudionici su čuli osvrte ostalih sudionika konferencije, načelnika Općine Medulin, Gorana Buića u trećoj panel diskusiji - kako potaknuti greenfield ulaganja u jedinicama lokalne samouprave, a uz načelnika je govorio i Ronald Korotaj, Plava laguna, Božica Lapić iz Agencije za investicije i konkurentnost, Milan Medena iz Hrvatskog telekoma, Robert Pende, Ministarstvo turizma TBC te profesora Marinko Škare, FET Pula. (rex/Foto: Manuel Angelini)

Facebook komentari