U more puštene oporavljene kornjače Mery Fisher i Zoki

NA VERUDELI ODRŽANO ATRAKTIVNO JESENSKO PUŠTANJE GLAVATIH ŽELVI
Centar za oporavak morskih kornjača danas je održao jesensko puštanje morskih kornjača u more na poluotoku Verudela, točnije na plaži pored svjetionika Verudica.

U more su puštene dvije kornjače - Mery Fisher i Zoki. Na njih je postavljen GSM odašiljač za telemetrijsko praćenje u suradnji s Odjelom za bioraznolikost sveučilišta Primorska iz Kopra, a u sklopu projekta „LIFE-EUROTURTLE, zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske unije“.

Zoki je glavata želva koja je u Centar stigla 31. 7. 2019. godine. Pronađen je kako bespomoćno pluta u moru kod otoka Suska. Najprije su ga preuzeli djelatnici Plavog svijeta i zadržali u svom centru, a s obzirom na to da je i dalje plutao, odlučili su nazvati Aquarium Pula i organizirati prijevoz do Centra za oporavak morskih kornjača. Zoki je 1. 8. 2019. ukrcan na katamaran „Bišovo“ i prevezen u Pulu. Zoki je imao staru ozljedu oklopa koja je u potpunosti zacijeljena, a većih zdravstvenih problema nije bilo. Pri dolasku u Centar težio je 15 kg, a procjenjuje se da je star između 10 i 15 godina. Nakon dolaska u Centar, Zoki je ubrzo uspostavio pravilnu plovnost, a već nakon nekoliko dana počeo je normalno jesti ponuđenu hranu.

Glavatu želvu Mery Fisher u prosincu 2018. godine pronašli su mještani Korčule kako pluta uz obalu otoka. Nakon što su je podigli iz mora, primijetili su višestruke ozljede glave. Po pronalasku je kraće vrijeme boravila u Veterinarskoj stanici u Splitu, koja odlukom Ministarstva služi kao postaja za pružanje prve pomoći ozlijeđenim morskim kornjačama. Nakon nekoliko dana kornjača je premještena u Aquarium Pula, gdje joj je pružena daljnja intenzivna veterinarska skrb te se posebna pažnja pridavala redovitom hranjenju. S obzirom na ozljede glave, bilo je potrebno ručno hraniti životinju tek nakon što bi svojevoljno otvorila usta (potpomognuto hranjenje).

Mery Fisher je 14. 6. 2019. preseljena u Nacionalni park Brijuni, gdje je smještena u veliki bazen u sklopu Oporavilišta za zaštićene životinje. U velikom bazenu pratio se njen način plivanja i zaranjanja te je li sposobna samostalno se hraniti. Ujedno joj je velika površina bazena omogućila svojevrstan kondicijski trening te je pripremila za povratak u more. Vraćena u je u Centar 24. 10. 2019. kako bi se obavili finalni pregledi i postavio GSM odašiljač prije puštanja u more.


Sustav za dojavu:
Za praćenje stanja ozlijeđenih i uginulih strogo zaštićenih morskih kralješnjaka, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike vodi Protokol za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja (morski sisavci, morske kornjače i hrskavične ribe) u čijem radu sudjeluju ovlaštene veterinarske ambulante duž obale, Veterinarski fakultet u Zagrebu, Hrvatski veterinarski institut i Morski obrazovni centar Pula u suradnji s Aquariumom Pula, ovlašteni za skrb i liječenje morskih kornjača. Pronalazak ozlijeđene ili uginule morske kornjače može se prijaviti pozivom na broj 112, jedinstveni broj za hitne slučajeve.

(Rex/foto:Manuel Angelini)

Facebook komentari