U Medicinskoj školi održan sat aktivizma

PRIČALO SE O KLIMATSKIM PROMJENAMA I GLOBALNOM ZATOPLJENJU
Četrdesetak učenika drugog razreda budućih fizioterapeuta i primalja imalo je prilike slušati o klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju. Sat aktivizma organizirale su Petra Prenz, profesorica biologije i Ljiljana Rotar, školska pedagoginja. O klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju učenicima je govorila Dušica Radojčić, predsjednica Udruge Zelena Istra i rekla da se klima na Zemlji oduvijek mijenjala. Danas termin klimatske promjene koristimo kada govorimo o promjenama klime koje se događaju od početka dvadesetog stoljeća, a nastale su kao rezultat čovječjih aktivnosti. Te je aktivnosti podijelila u zlouporabu fosilnih goriva, pretjerani uzgoj životinja i emisije freona u zrak što sve zajedno dovodi do pojave globalnog zatopljenja, odnosno efekta staklenika na Zemlji.

Učenici su dobili brojne informacije o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena koje se osjećaju u svim dijelovima svijeta; slušali su o polarnim ledenim pločama koje se tope, zbog čega razina mora raste, o ekstremnim vremenskim uvjetima i kišama, dok se u drugim područjima javljaju sve intenzivniji toplinski valovi i suše. Osvrnula se i na poljoprivredu i turizam, gospodarske djelatnosti koje su izuzetno osjetljive jer ovise o klimatskim promjenama, navela je podatak da se Zemlja zagrijala za 1 do 2 stupnja, što će, u ne tako dalekoj budućnosti, dovesti do još većih promjena; ljeti u obliku jakih vrućina, posljedično i suša, a zimi velikih poplava i erodiranja tla što će kao posljedicu prouzročiti nove ekonomske migracije ljudi.

Radojčić je navela da se u sljedećim desetljećima očekuje i intenziviranje učinka klimatskih promjena. Obilne kiše i drugi ekstremni vremenski uvjeti postat će sve češći i jači. To će rezultirati jačim poplavama zbog čega će se smanjiti kvaliteta vode, naročito u kršnim područjima na kakvom se nalazi i Grad Pula kao i smanjenom dostupnošću vodnih resursa u nekim regijama. „U našem području ljeta su sve sušnija i toplija što može dovesti i do poremećaja u turističkoj djelatnosti. Već smo godinama svjesni promjena, ali ne činimo dovoljno da ih zaustavimo ili bar usporimo, nedovoljno se pripremamo za prilagodbu klimatskim promjenama“, navela je Radojčić i nastavila „Promjene iako još uvijek sporo, ali sigurno mijenjaju život“, a učenicima je poručila da će oni s tim posljedicama koje, većina nas odraslih i odgovornih još uvijek ne shvaća dovoljno ozbiljno, morati živjeti. Učenici su upitali Radojčić je li Pula jako zagađen grad, te ima li Pula dovoljno zelenila. Zanimalo ih je kako se oni osobno mogu uključiti u zaštitu okoliša i djelovati na klimatske promjene. Radojčić im je poručila da se mogu uključiti kao odgovorni mladi ljudi pazeći da osobno ne doprinose daljnjem uništavanju Zemlje, a mogu djelovati i kao aktivisti. Na kraju su učenici pogledali snimku govora 15-godišnje Grete Thunberg s klimatske konferencije UN-a COP24 koji je proglašen kao jedan od najjačih govora o klimi uopće.
(Rex)

Facebook komentari