U Makarskoj predstavljeno Istarsko govedo kao novi gastro brend

IVAN JAKOVČIĆ - VITEZ KULINARSTVA
I ove godine, već po četvrti puta, od petka 27. veljače do nedjelje 1. ožujka, Savez kuhara mediteranskih i europskih regija, u suorganizaciji Obrtničke komore Splitsko dalmatinske županije, organizirao je međunarodno natjecanje profesionalnih kuhara u Makarskoj. 50 kuhara iz osam zemalja (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna gora, Slovenija, Makedonija, Austrija i Italija) sudjelovalo je u kvalifikacijskom natjecanju sa zadatkom da pripreme jela od sirovina koje su dane na raspolaganje: blitva, srdela, slanutak i koromač. Deset finalista drugog je dana spravljalo po tri jela, pomno praćeni od stručnog žirija, da bi pobjedu odnio Tomislav Nikolić, i na taj način okrunio se medaljom pobjednika.
Od posebne važnosti za Istru, osim ulazak Marina Rendića među 10 finalista, bilo je predstavljanje Istarskog goveda kao novog istarskog gastro brenda. Naime, uz pomoć Gastronomada, AZRRI- agencija za ruralni razvoj Istre predstavila je projekt trajne zaštite Istarskog goveda te njegovu gospodarsku isplativost, sa temom «od uzgoja do stola». Predavanje je pobudilo velik interes, kako kod kuhara profesionalaca tako i kod vlasnika ugostiteljskih objekata te gastrokritičara i turističkih djelatnika. Osim iscrpnih informacija o cijelokupnom projektu te o tehnologiji prirodnog uzgoja goveda i pripreme mesa, gosti su mogli kušati «šugo od boškarina» te na taj način u potpunosti doživjeti okuse i mirise Istre na tanjuru. Suvišno je naravno ukazati da se tražila porcija više.....  
Kako bi afirmacija Istre kao vodeće eno gastro destinacija u Hrvatskoj bila potpuna, pobrinuo se župan Ivana Jakovčić, koji je ovom prilikom izabran za viteza kulinarstva sa zelenom vrpcom. Priznanje je to koje dodjeljuje Savez kuhara mediteranskih i europskih regija osobama koje su svojim utjecajem doprinjele razvoju saveza, te popularizaciji kompletne gastronomske scene u Hrvatskoj. Osim Ivana Jakovčića priznanje su primili Robert Ripli kao medijski djelatnik te Josip Žuvela kao gastronomski stručnjak. Župan Ivan Jakovčić ovom je prilikom izjavio da je počašćen nositi ovu prestižnu titulu te da je želi podjeliti sa svim Istrijanima, vinarima, maslinarima, poljoprivrednicima, stočarima, ugostiteljima, koji su svojim radom i trudom doprinjeli da Istra postane prepoznata kao destinacija odnosno kao novi «gastro brand». (REX)