U kolovozu nas i dalje očekuju visoke temperature

DO KRAJA TJEDNA OČEKUJE NAS TEMPERATURA DO 32 STUPNJA CELZIJUSA
Početak kolovoza obilježile su nesnosne vrućine, no čini se da će i sredina mjeseca biti u istom znaku. Do kraja tjedna temperature će se kretati od 30 do 32 preko dana, dok će preko noći temperature biti negdje oko 21 stupanj Celzijus. U centru grada građani su svoj spas od iznadprosječnih temperatura pronašli u ispijanju hladnih napitaka, boravku u hladu te korištenjem lepeze.

Vrućine mogu potaknuti i toplinski udar, a stručnjaci danima upozoravaju na štetne učinke vrućine na zdravlje. Kako bi spriječili pojavu toplinskog udara i što lakše prebrodili vrućine, zdravstvene ustanove pripremile su preporuke.

  •         rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  •         piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  •         izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom  trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  •         nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  •         rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  •         isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  •         izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  •         ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  •         redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  •         ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.


Vremenska prognoza za srijedu 12. kolovoza
U srijedu će u istočnoj Hrvatskoj biti promjenjivo oblačno uz mjestimičnu kišu praćenu grmljavinom u noći i prijepodne, a pljuskova s grmljavinom može biti i u drugom dijelu dana. Ponegdje će puhati sjeveroistočnjak i bit će malo manje toplo nego u utorak, ali i dalje razmjerno sparno. I u središnjoj Hrvatskoj će najviša dnevna temperatura biti malo niža nego u utorak - uglavnom od 26 do 29 °C. Tijekom noći i jutra povremena kiša, a u poslijepodnevnim satima treba računati na pljuskove s grmljavinom, pri čemu lokalno može biti i nevremena. Mjestimice će puhati umjeren sjeveroistočni vjetar. Na sjevernom Jadranu u noći i ujutro ponegdje umjerena bura, danju sjeverozapadnjak. Povremena kiša i grmljavina mogući su u noći i ujutro, još češće u gorju, a poslijepodne su mogući izraženiji pljuskovi. Najviša temperatura zraka od 24 do 27 °C.

U Istri i Hrvatskom primorju između 29 i 33 °C. Napomenuti treba kako, kao i prošlih dana, u kotlinama Like i Gorskog kotara mjestimice može biti jutarnje magle. U Dalmaciji će prevladavati sunčano, a lokalni pljuskovi s grmljavinom su u drugom dijelu dana mogući uglavnom u Zagori. Bit će i dalje vruće i sparno, od sredine dana uz umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, većinom na otvorenome moru sjeverozapadni. I na jugu Hrvatske jugozapadnjak i zapadnjak, na otvorenome i sjeverozapadnjak, uz mirno i malo valovito more temperature 25, 26 °C. Uz sunčano će vrijeme biti i dalje vruće, s najvišom temperaturom zraka između 31 i 35 °C."


Vremenska prognoza za četvrtak, 13. kolovoza
U četvrtak većinom sunčano, ujutro u kopnenom području mjestimice s maglom, a popodnevnih pljuskova bit će osobito u gorju te u unutrašnjosti Istre. Od petka promjenjivije. uz više oblaka te uz povremenu kišu i grmljavinu poglavito u drugome dijelu dana. Temperatura zraka malo će se sniziti, no još će biti sparno. Na Jadranu većinom sunčano i vruće, uz ponegdje i dalje tople noći. Puhat će sredinom dana i poslijepodne slab do umjeren vjetar s mora, a na otvorenome moru sjeverozapadnjak. Neverina može biti uglavnom mjestimice na sjevernom dijelu.
 

 (REX)

Facebook komentari