U Istri predstavljen ECOmode znak za turizam

PROGRAM OSMIŠLJEN U ISTRI i SVRHA JE SMANJITI NEGATIVAN UTJECAJ TURIZMA NA OKOLIŠ
U petak, 24. lipnja 2016.g., na lokaciji Agroturizma Ograde, održano je svečano predstavljanje ECOmode programa za održivi turizam u Istri te su dodijeljene eko oznake prvim kućama za odmor – Davorki i Vjeranu Šajina u sklopu Agroturizma Ograde u Katunu Lindarskom te Franku Sifariju za Villu Milicu u mjestu Šajini.

Događaju su prisustvovali i program podržali: pročelnica Odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan-Mraković; gradonačelnik Grada Pazina te ujedno i predstavnik TZ središnje Istre Renato Krulčić; dekanica Fakulteta ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković, prof.dr.sc. Danijela Križman Pavlović; profesorica na kolegijima Održivi razvoj i Društveno odgovorno poslovanje, doc.dr.sc. Kristina Afrić Rakitovac; predstavnici AZRRI-ja, Pučkog otvorenog učilišta PazinVeleučilišta u Rijeci.

Voditeljica programa Milena Radošević, predstavila je ECOmode program kao prvi i jedini program održivog turizma u Hrvatskoj koji objedinjava eko-označavanje isključivo malih smještajnih objekata (kapaciteta do 30 osoba) i pružatelja aktivnosti (sadržaja). ECOmode program je novi sustav eko označavanja, u potpunosti osmišljen u Istri na temelju najboljih europskih praksi, pokrenut početkom 2016. godine kao odgovor na snažne međunarodne trendove razvoja održivog, ekološki i društveno odgovornijeg turizma. Nudi inovativnost u sektoru eco-labelinga kroz pomno osmišljen set kriterija prilagođen lokalnim potrebama i mogućnostima te korisnicima pruža cjelogodišnju podršku. Trenutno djeluje na području Istre, u budućnosti će se širiti u druge hrvatske regije.

Svrha ECOmode programa je smanjiti negativan utjecaj turizma na okoliš, pokretati društveni razvoj i inovacije te diverzificirati na tržištu one subjekte turizma koji slijede principe održivog razvojaTakođer, putem web portala www.ecomodetravel.com turisti mogu pronaći informacije o održivom smještaju i pratećim, okolišno prijateljskim sadržajima i aktivnostima kao i ponudu proizvođača hrane i ostalih proizvoda koji su nositelji certifikata ekološke proizvodnje ili su pak pod ekološkim nadzorom u pristupnom razdoblju.

Program se neposredno nadovezuje na Strategiju razvoja turizma RH do 2020.g., u kojoj pod naslovom “Globalni razvojni kontekst i prilike za Hrvatsku” se navodi 6 globalnih megatrendova od kojih je jedan “Okoliš” koji kaže da će se turizam “kao djelatnost koja istovremeno počiva na kvaliteti okoliša i koja na njega intenzivno djeluje, bitno intenzivnije priklanjati okolišno odgovornim, "zelenim" konceptima na razini pojedinih pružatelja usluga i cijelih destinacija”. (str. 25).

Ujedno i novi Masterplan razvoja turizma u Istri pod točkom "2.6. Ključna pitanja turizma” (str.110) prepoznao da je “Pravac dugoročnog održivog razvoja Istre u povećavanju dodane vrijednosti. To podrazumijeva razvoj novih turističkih proizvoda, promjenu smještajne strukture i dosadašnjih praksi…”

Facebook komentari