U INK se sprema premijera predstave “Muževi i žene” Woody Allena

INK PULA, PREMIJERA PREDSTAVE ĆE BITI 17. LISTOPADA U 20 SATI
Zavirili smo na scenu INK u Puli gdje su se zahuktale probe pod redateljskom palicom Tonija Cafiera za novu premijeru predstave "Muževi i žene" Woody Allena, u kojoj glume Valter Roša, Lara Živolić, Luka Mihovilović, Mada Peršić, Gala Nikolić i Matino Antunović.

"Muževi i žene" je djelo iz 1992. godine, jedan od cjelovitijih radova Woody Allena; on je sam u nekoliko navrata izjavio da je to jedan od njegovih omiljenijih filmova. Kao što je sam Woody Allen rekao, likovi u "Muževi i žene", žive u „vrtlogu sitnih duša koji kruže i kruže zarobljeni u kroničnom nezadovoljstvu banalnog buržujskog života“.

Neodoljiv i urnebesni Woody Allen koji se hvata u koštac sa jednom od njegovih omiljenih tema: bračnom krizom i nevjerom u braku. Gabe Roth, profesor književnosti i njegova supruga Judy, koja radi za časopis koji se bavi umjetnosću, žive u braku već 10 godina i naizgled su sretni. Njihov brak doživi krizu, jedne večeri kad njihovi najbolji prijatelji, Jack i Sally, sasvim mirno, bez ikakvog osjećaja, izjave da se rastaju. Judy na tu izjavu gubi živce i histerizira, dok  Gabe ostaje bez riječi. Rothovi nakon toga počinju razmišljati o svojoj vezi, pitajući se  je li Judy frigidna i da li je Gabe vjeran muž. On, iako nije nikad prevario Judy, uživa u flertu sa svojoj studenticom Rain, koja ga obožava.

Jack je u međuvremenu započeo novu vezu i živi sa Sam, koja se bavi aerobikom. Sally međutim, ne uspijeva odmah se snaći u novonastaloj situaciji i teško je proživljava. Rothovi je pokušavaju izvući iz krize. Judy u tom pokušaju, ju čak gura u vezu sa Michaelom,  jednim privlačnim kolegom iz ureda, s kojim Sally započinje vezu na seksualnoj bazi, više iz osvete nego iz ljubavi.

U međuvremenu i Rothovi ulaze u krizu i odlučuju se na rastavu nakon što Judy odbija imati dijete sa Gabeom, dijete koje on na početku nije htio. U daljnjem razvoju zbivanja, Judy se zaljubljuje u Michaela kojemu nosi svoje pjesme, pjesme koje međutim nije nikada prije  pokazala svom suprugu. Rain ostavlja u taksiju rukopis Gabeovog romana, nemarnost što razbjesni Gabea; roman se na kraju nađe, ali ga Rain više ne hvali već ga zajedljivo kritizira. Gabe je razočaran i potresen kad sazna da Rain, iako je imala dečka svojih godina, istovremeno bila u vezi sa starijim muškarcima, prijateljima njezinog oca. Njegov odnos sa njom nije nikad prešao granicu, došao je najdalje do poljupca, na jednoj rođendanskoj zabavi kad joj uručuje poklon, jedan romantičan carillon.

Nakon određenog vremena Jack i Sally se pomire, veza sa Michaelom se prekida a Judy sad preuzima Sallyinu ulogu i tješi nesretnog kolegu. Na kraju, nakon rastave, Judy se uda za Michaela. Sally i Jack žive opet zajedno, zadovoljni iako nisu riješili svoje probleme vezane uz seks, ali njihov je cilj sada samo doživjeti starost zajedno. Gabe ostaje sam: brak sa Judy je završio rastavom, veza sa Rain se raspršila. Svjestan je da je sve uništio, živi sam i posvećuje se radu: ne želi više patiti i zadavati bol ikome. Piše novi roman u kojem ne otvara svoju dušu kao u prethodnom, već raspravlja o politici.

(rex/foto Manuel Angelini)            

Facebook komentari