U Infobipu u Vodnjanu održana sjednica Gospodarskog vijeća

TEME O KOJIMA SE GOVORILO TICALE SU SE PRIMJENE DIGITALNIH TEHNOLOGIJA U POSLOVANJU
U tvrtki Infobip u Vodnjanu održana je sjednica gospodarskog vijeća Županijske komore. Tvrtka domaćin na sjednici je prenijela primjere iz prakse promicanja kulture izvrsnosti, znanja i suradnje.

Mjesto odvijanja sjednice nije odabrano slučajno. Teme o kojima se govorilo ticale su se primjene digitalnih tehnologija u raznim vidovima poslovanja, a Infobip je vodeća firma u IT sektoru u nas.

„Osnivači Infobipa su vizionari koji su u nešto više od desetak godina poslovanja pokazali da se s puno upornosti, znanja i slobodnog promišljanja mogu dostići neviđeni uspjesi. Sama izgradnja ovog kampusa u Vodnjanu veliki je doprinos razvoju i poticanju mladih na učenje“ objasnila je predsjednica ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić.

Monika Ivanović iz Infobipa na sjednici je predstavila svoju tvrtku: „Infobip je globalna komunikacijska platforma, firma čije se sjedište nalazi u Vodnjanu, a koja posluje u preko 50 zemalja u cijelom svijetu i ima preko 1700 zaposlenih.“ Ivanović je održala prezentaciju i objasnila što oni konkretno rade kako bi i drugim tvrtkama koje su bile prisutne pojasnila na koji su način izrasli u ovako veliku firmu i kako zapravo postižu trenutne rezultate.

O novostima vezanim uz poslovanje u IT sektoru govorio je predsjednik Strukovne grupe IT Istre pri Komori Goran Mrvoš. Tema je bila uvođenje digitalnih alata koji su sve više nužnost svakodnevnog poslovanja za sve veći broj gospodarskih subjekata.

Direktor Županijske komore Pula Damir Sirotić predstavio je ekonomske i demografske rezultate. U Istri je tako 2018. u odnosu na godinu ranije porastao broj poduzetnika za 7,6 posto dok je zaposlenih bilo gotovo 54 tisuće, što je također porast u odnosu na 2017. godinu i to od 6,5 posto. Po ostvarenom prihodu gospodarstvenici Istarske županije su na petom mjestu u Hrvatskoj, a on je lani iznosio gotovo 35 milijardi kuna. Ukupni prihod po zaposlenom iznosio je nešto više od 640 tisuća kuna, što je 20 posto manje od lanjskog prosjeka u RH.

Na sjednici je između ostalog bilo riječi i o europskom projektu ECO-NautiNET koji za cilj ima poboljšanje konkurentnosti i inovativnosti malih i srednjih poduzeća nautičkog sektora. Ukupna vrijednost projekta je gotovo milijun eura, u njemu kao partner sudjeluje i Županijska komora Pula, a sam projekt predstavio je Denis Hrelja: "Istraživanje potreba tvrtki pokazalo je da se susreću sa sličnim problemima i preko 80 posto ispitanih bilo je zainteresirano za poboljšanje kroz povezivanje poduzetnika Jadransko-jonske regije s potpornim institucijama te istraživačkim i znanstvenim centrima nautičkog sektora putem web platforme koja je osmišljena upravo kako bi se malim i srednjim poduzetnicima omogućilo međusobno umrežavanje i povezivanje u svrhu informiranja te prijenosa znanja i tehnologija unutar nautičkog sektora."

Web platforma projekta ECO-NautiNET može se pronaći na poveznici econautinet.fsb.hr a do završetka projekta u nju će se uključiti najmanje 200 poslovnih subjekata, 40 potpornih institucija te 20 istraživačkih organizacija iz zemalja partnera.

Nakon završetka projekta web platforma bit će na raspolaganju već registriranim ali i svim budućim korisnicima bez ikakve naknade, a upravo će brojnost korisnika utjecati na kvalitetu informacija koje će se razmjenjivati u cilju unaprjeđenja poslovanja korisnika.
(Rex/foto:Manuel Angelini)

Facebook komentari