U Hrvatskoj 49 oboljelih, oboljeli i zdravstveni radnici

TISKOVNA KONFERENCIJA NACIONALNO STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE
Na početku popodnevne tiskovne konferencije Nacionalnog stožera civilne zaštite, potvrđeno je da je trenutno 49 zaraženih osoba u Hrvatskoj, od kojih su dvoje zdravstveni radnici.

"Imamo virus u zdravstvenom sustavu. To smo očekivali. Ulazimo u treću fazu obrane, to je jača aktivacija zdravstvenog sustava. Mobilizirat ćemo čitav zdravstveni sustav, djelatnike i opremu. Ovo je ništa neočekivano, važno je da smo dugo odolijevali ovom scenariju, to nam je omogućilo da napravimo sve pripremne radnje", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, naglasivši da je činjenica da je virus ušao u zdravstveni sustav, te ih je natjerao da se sve digne na jedan viši nivo.

Ministar Davor Božinović je rekao da se promišlja cijeli niz rigoroznijih mjera.

"Ono što pratite u stranim medijima, mi ćemo to uvoditi. Život će nam se mijenjati, sve u cilju zaštite pučanstva i bližnjih. Moramo preuzeti odgovornost za sebe i druge. Mjere će se donositi od sutra, uključuju i cijeli paket ekonomskih mjera. Zatvaranje granice je također jedan od načina", - rekao je Božinović.

JUTARNJA TISKOVNA KONFERENCIJA:

Na početku jutarnje tiskovne konferencije Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar zdravstva Vili Beroš je potvrdio da je trenutno 46 zaraženih osoba u Hrvatskoj.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, je rekla kako o novozaraženim zasad nema puno podataka, ali je dodala kako se čini da nemaju teži oblik bolesti, a više će se o njima znati na slijedećoj tiskovnoj konferenciji u 16 sati.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao kako se normalizira promet kamiona na granicama, a u protekla 24 sata je izvršena kontrola za 57 građana koji se ne pridržavaju mjera samoizolacije. 17 ih je prijavljeno sanitarnoj inspekciji i bit će sankcionirani, ali je rekao da zakonski ne smiju dati imena ljudi koji su u samoizolaciji.

Na upit novinara o korištenju ibuprofena za kojeg je francuski ministar rekao da se ne daje oboljelima, Alemka Markotić je odgovorila kako to nije znanstveno utemeljeno i da se on inače ne daje pacijentima koji krvare, a dodala je da kod nas pacijenti dobivaju paracetamol.

(rex)


 

Facebook komentari