U Balama održana manifestacija ‘Una giornata in famiglia Bembo’

DRUGU GODINU ZAREDOM NA TRGU TOMASO BEMBO
Ljeto je je Gospodnje 1618. Sjedi se oko notarevog stola. On bilježi dugi spis, u kojem se ima dogovoriti kako će se podjeliti mirazi, bračne nekretnine nasljedstvo djece. Soardo, Veronicin otac  i Bembo, Alviseov otac debatiraju i komentiraju dok se njihova djeca pogledavaju svako toliko...

Priča je to koja dočarava povijest istarskog gradića Bale 1618 g. Obitelj Soardo imala je samo jednog ženskog potomka prelijepu Veronicu Soardo koju su udali za Alvisea Bembo. Malo se znalo o ovom braku o događajima koji su obilježili stoljeće bogatstva, mira i dvorskih zabava..

U ulozi Mletačkog gospara Bemba pojavio se glasoviti tenor iz Pule Zoran Tomaić, uloga Soarda pripala je Šandoru Slačkom snr. dok je ulogu Veronice Soardo fantastično dočarala Tatjana Bulešić. Ulogu Alvise Bembo sina Bemba Starijeg odigrao je Toni Mosccarda iz Galižane. Uloga notara bilježnika na dvoru Soardo odigrao je sam režiser i scenarist predstave Ian Tataj.

Jelena vitasović publiku je vodila kroz interesantnu srednjovjekovnu ljubavnu priču...

Iako se na početku činilo kako će ljubavna priča završiti neslavno, ljubav je na kraju ipak pobijedila i g. Bembo i Soardo mogli su samo pozvati na veselje uz srednjovjekovnu glazbu koju su izvodili skupina Trobadorz. 

Za vatrene akrobacije pobrinuli su se Martiniuss Cirkus kao i članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta koji su mačevanjem dočarali kako su se nekada vodili ratovi.

Vrijedne ruke baljanskih žena pripremile su za tu prigodu kolače tipčne za svadbene svečanosti, kroštule, fritule, fiocche..

Predstava se odigrala na inicijativu Zajednice Talijana Bale, organizaciju potpisuje firma Art Moment dok režiju i scenografiju potpisuje Ian Tataj.

(Rex/foto:Valter Zanco)

Facebook komentari