U 15 sati trubite za besplatno školstvo!

DANAS STUDENTI NA SVIM GLAVNIM RASKRIŽJIMA U PULI
Danas je u 12 sati u zgradi OET-a Dr. Mijo Mirković održana konferencija za tisak povodom studentskih prosvjeda. Na jučerašnjem plenumu izglasan je ulazak u treći tjedan blokade. Kao najvažniji događaj proteklog tjedna ističu dopis državnog tajnika dr.sc. Radovana Fuchsa iz MZOŠ-a u kojemu je dana suglasnost da se u okviru programa Europske investicijske banke osiguraju sredstva za projekt izgradnje studentskog doma i restorana u Puli o čemu su Ministarstvo mora, prometa i razvitka i Grad Pula zaključili ugovor o zajedničkom sufinanciranju. U prvoj fazi izgradnje urediti će se studentski restoran, a Ministarstvo je naglasilo ukoliko se pojavi potreba za osiguravanjem dodatnih sredstava da će ista osigurati do potpunog dovršenja objekta. Također sukladno prethodnim razgovorima u svezi studentskog doma, dogovoreno je da će se za isti prilikom izrade državnog proračuna za 2010.godinu voditi briga da se osiguraju dostatna sredstva.
S obzirom da ovaj dopis iz Ministarstva ispunjava drugi zahtjev za vraćanjem svih sredstava za kapitalna ulaganja koja su oduzeta rebalanasom proračuna, plenum je jednoglasno prihvatio ponudu. U četvrtak, 7.svibnja održana je tribina o standardizaciji Bolonje gdje su studenti ukazali na probleme koji se javljaju u praksi, a moderatori prof. Blaženka Martinović i prof. Igor Duda upoznali su studente s tijekom provedbe bolonjskog procesa na Sveučilištima. Studenti su na plenumu u petak, 8.svibnja izglasali da se problemi vezani uz bolonjski proces proslijede Senatu Sveučilišta čime smo napravili prvi korak prema rješavanju našeg trećeg zahtjeva, a to je standardizacija bolonjskog procesa.
U treći tjedan blokade studenti ulaze s novim aktivnostima. Za danas je predviđen performans u 15 sati pri čemu će se na svim glavnim raskrižjima u Puli transparentima pozivati vozače da trube za besplatno školstvo. Nadalje, za utorak, 12. svibnja, točno u podne predviđen je prosvjedni skup na Danteovom trgu kako bi napravili još jedan veći iskorak u svojoj borbi za besplatno školstvo pa ovim putem pozivaju sve studente, učenike, radnike, nezaposlene, umirovljenike i ostale građane koji nam žele pružiti potporu u ostvarenju naših ciljeva ali i ostale koji podržavaju ovu inicijativu da se pojave u što većem broju. Studenti su se  zahvalili djelatnicima Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča te profesorima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci koji su im dali podršku u njihovim zahtjevima i metodama. Zaključno su napomenuli da će se na večerašnjem plenumu u 20 sati odlučiti o daljnjoj blokadi. Podsjetili su  da je plenum otvoren za studente i sve ostale zainteresirane koji demokratskim putem mogu izraziti svoje mišljenje. (REX)

Facebook komentari