“Tusta” nepoželjan na Pula Film Festivalu

PORUKA FESTIVALSKOG VIJEĆA KOROLJEVU: ŽELIMO VAM VIŠE USPJEHA SLJEDEĆI PUT
"Da, dobro ste pročitali, film "Tusta" dobio je odbijenicu na ovogodišnjem izdanju Pula Film Festivala! Nipošto nisam sujetna persona, ali ovo je pretužno i presmiješno u isto vrijeme! Film koji je punio kina diljem domovine, proputovao cijelu regiju i svugdje bio filmski događaj od iznimne važnosti. Dokumentarni blockbuster kojeg je gledalo desetke tisuća ljudi, o kojem skoro da ne postoji novina koja nije pisala. Film koji je igrao u redovnoj kino distribuciji u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, kako art kinima tako i multiplexima. Završio među prvih pet filmova u Hrvatskoj po broju gledatelja što predstavlja presedan kako se radi o dokumentarcu, obišao gomilu festivala... No, najbitnije film o Puli i o čovjeku koji je Pulu prenosio van granica naših prostora, o čovjeku koji je ostavio neizbrisiv trag u srcima generacija Puležana, eto, nije dorastao Pulskom filmskom festivalu, umjetničkom direktoru i vijeću istoga. Da li je to možda predizborni marifetluk jer, bože moj, Tusta nosi zvijezdu i antifašista je ili je film stvarno loš i tisuće onih koji su ga gledali, desetine filmskih kritičara koji su ga proglasili jednim od najboljih filmova godine jednostavno nemaju pojma o filmu, prosudite sami. Meni osobno ovaj potez nije iznenađenje poznavajući lik i djelo gospodina koji sjedi u stolici umjetničkog ravnatelja. Puležani su ionako pogledali film, ali da se festival propisno osramotio od toga neće i ne mogu pobjeći." - napisao je na svom facebook profilu režiser filma Puljanin Andrej Koroljev.  

Obrazloženje vijeća prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,
ovim putem Vas obavještavamo da je sjednicom Festivalskog vijeća završen programski dio organizacije ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala. Zahvaljujemo na Vašoj prijavi filma Tusta (r. Andrej Korovljev) na 67. Pulski filmski festival, no nakon pomnog selekcijskog procesa u kojem smo od velikog broja prijavljenih morali odabrati određeni broj filmova, Vaš film nažalost nije uvršten u ovogodišnji festivalski program.
Želimo Vam više uspjeha sljedeći put.
Lijep pozdrav,
Alice Borina │ Koordinatorica filmskog programa" 

Naš komentar cijelog ovog nemilog scenarija je pitanje gospođi Alice Borini, kada je to sljedeći put kada će se moći prikazivati "Tusta" na Pulskom Filmskom Festivalu, naravno i kada bi to Koroljev i ekipa filma, po njezinim riječima, trebali imati više uspjeha da bi film bio prikazan u Areni. Ako "pulskom" filmu nema mjesta na Pulskom Filmskom Festivalu, neka se festival zove Vidačkovićev Filmski Festival, ili Filmski Festival Alice Borina ili na kraju krajeva Filmski Festival Festivalskog vijeća... 

Na kraju se prisjetimo pjesme Srđana Sacher i Vještica koja kaže: "Više sreće drugi put ali nema mjesta suzama...". Nema mjesta suzama, jer pretpostavljamo po komentarima na društvenim mrežama, organizatori i Festivalsko vijeće vjerojatno neće mirno spavati zbog njihove gluposti, koja je neuništiva.

(DV)

Facebook komentari