Turističko vođenje koje pobuđuje emociju kod posjetitelja

TZ OPĆINE LIŽNJAN ORGANIZIRALA TEČAJ ZA INTERPRETACIJSKE VODIČE
Skrivena i nedovoljno valorizirana baština Šišana i Ližnjana zablistala je tijekom ožujka zahvaljujući polaznicima tečaja "Certificirani interpretacijski vodič" udruženja Interpret Europe koji su otkrivanjem posebnosti općine Ližnjan učili o interpretacijskom vođenju.

Šišan je tijekom dva vikenda u ožujku (8.-10. i 16.-17.3.) zasigurno bio najproučavanije mjesto u Istri. TZ Općine Ližnjan organizirala je, po prvi put u Istri, petodnevni certificirani tečaj za vodiče interpretatore i time napravila veliki iskorak u istraživanju i turističkom vrednovanju svoje baštine, posebice Šišana i Ližnjana. Na taj je način utrla put stvaranju inovativnih turističkih proizvoda s naglaskom na veće uključivanje lokalne zajednice.

Europsko udruženje za interpretaciju baštine Interpret Europe koje broji preko 800 članova iz 50 zemalja, dosad je osmislilo i provodi niz tečajeva za edukaciju profesionalaca s područja interpretacije baštine (vodič, domaćin, pisac, planer, oživljena povijest). Najdugovječnija i najrazrađenija edukacija svakako je tečaj "Certificirani interpretacijski vodič" koji se održava diljem Europe. TZ Općine Ližnjan uspješno je popunila tečaj primivši više upita od maksimalnog broja polaznika (16) što pokazuje koliki interes vlada za edukaciju o interpretaciji baštine u Istri.

Na tečaj koji se održavao u šišanskom hotelu Velanera polaznici su došli iz Rovinja, Novigrada, Fažane, Pule, Medulina, čak četvero polaznika su bili Šišanci, a među njima je bila i direktorica TZ Općine Ližnjan Natali Palko Zirdum te jedna polaznica iz Zagreba. Tečaj je vodila Iva Silla, prva hrvatska certificirana trenerica interpretacijskih vodiča te autorica i voditeljica pripovjedačkih i gamificiranih turističkih obilazaka Zagreba pod nazivom Secret Zagreb. 

Tematski obilasci Šišana uz priče o šišanskom zmaju, murvu na glavnom trgu i poznatoj obitelji Frezza

Polaznici su proučavali najvećim dijelom dosad skrivene posebnosti Šišana, ali i Ližnjana, vojne utvrde Monte Madonna te arheološkog nalazišta Nezakcij učeći ključne pojmove interpretacije baštine. 
Sve što su naučili o teoriji interpretacije baštine polaznici su tijekom 70% terenskog rada pretočili u inspirativne govore o šišanskim posebnostima koje su održali na brojnim mjestima u Šišanu kako bi ispunili sve potrebne preduvjete za certificiranje. Otkrili su tako povijest starih, nekad bogatih, a danas napuštenih šišanskih kuća u kojima je vrijeme stalo, a prošlost ostavila niz tragova. Na pročeljima su pak pronašli niz neobičnih detalja poput slikovitih kamenih reljefa i grbova, a ispred kuća čekala ih je nova priča - kamene klupe koje su nekad igrale glavnu ulogu u društvenom životu Šišanaca. Jedna od priča je bila i ona o murvi koja je obilježila glavni šišanski trg, o slavnom šišanskom zmaju te o obitelji Frezza koja je u ostavila snažan pečat u nekad bogatom i naprednom Šišanu, ekonomski najsnažnijem na ovom području, ali mu i osigurala neke mistične predaje. 
Polaznica rodom iz Šišana, Loredana Ivinić ispričala je nadahnutu priču o ugaslom šišanskom mlinu u koji je dolazila kao djevojčica te time oživjela uspomene koje su interpretacijom baštinom dobile jednu sasvim novu dimenziju.

Tematski obilasci Ližnjana uz priče o staroj ladonji, svetom Martinu i društvenim događanjima na Muntu
I Ližnjan je bio "zvijezda" tečaja za vodiče interpretatore. Kako bi naučili prenijeti poruku koja se krije iza naoko običnih činjenica te pobudili emociju u posjetiteljima, polaznici su osmislili zanimljive tematske obilaske. Jedna je grupa ispričala priču Muntu, o značenju kamena odnosno grote koja se na njemu nalazi, o igrama koje su se tamo igrale, druženjima i razgovorima pod granama dugovječne ladonje, stabla kojeg svi Ližnjanci nose u srcu. Druga grupa prepoznala je zajedništvo Ližnjanaca kroz priču o svećeniku Luki Kircu koji ih je u deset godina boravka u Ližnjanu (1896.-1909.) potaknuo na otvaranje čitaonice, škole i zadruga odnosno na veliki napredak. Poruku zajedništva pronašli su i u malenoj, staroj, kući obitelji Vojnić koja je u prošlosti služila kao dom i podrška mladim parovima na početku zajedničkog života. Pružanje ruke čovjeku u nevolji prepoznali su u priči o sv. Martinu, francuskom svecu kojem je posvećena glavna ližnjanska crkva (uz 43 drugih u Hrvatskoj) koja čuva niz posebnosti. 
O prvom tečaju za interpretacijske vodiče u Istri direktorica TZ Općine Ližnjan Natali Palko Zirdum kaže: "Osim edukacije postignuta je i sjajna sinergija zbog koje optimistično gledamo u budućnost i već razgovaramo o daljnjim projektima. Tečaj smatramo investicijom u stvaranje inovativnih turističkih proizvoda s naglaskom na veće uključivanje lokalne zajednice koja predstavlja temelj očuvanja naše baštine i kojoj turistička zajednica u tom pogledu mora biti i podrška i poticaj".

Jedini muški polaznik i veliki zaljubljenik u baštinu svog sela bio je Claudio Grbac, svestrani Šišanac koji je uz posao u banci i uzgajanje maslina, izuzetno aktivan u Zajednici Talijana kao pjevač i plesač u folkloru te član zbora, kao i plesač u medulinskom folkloru, te član pulske klape: "Izuzetno mi je drago da je upravo na našem području organiziran prvi ovakav tečaj jer smatram da je ovo odličan način za otkrivanje nepoznate baštine. Svi znamo za Arenu, Sv. Eufemiju i Eufrazijevu baziliku, ali ovim tečajem fokus je stavljen na skriveni dio Istre i dokazuje da se i najmanje mjesto može baštinski vrednovati i promovirati. Ponosan sam kao Šišanac što je baština s kojom sam odrastao postala važna i prepoznata. Želeći se pridružiti nastojanjima TZ Općine Ližnjan namjeravam postati i vodič jer želim da se ona kvalitetno valorizira. Svi gosti koje dolaze kod nas i koji borave u apartmanima trebaju imati mogućnost bolje upoznati odredište u koje su došli".

Gordana Rojnić Gruber vodičkim se poslom bavi već 20 godina, no unatoč iskustvu, nakon ovog tečaja osjeća kao da je na novom početku: "Imam osjećaj kao da ponovo učim biti vodič, sad svaki spomenik za mene ima puno dublju priču i značenje, a moj fokus je sada na poruci koju želim prenijeti sudionicima mojih tura kako bi se emocionalno povezali s odredištima koje im predstavljam. Smatram da bi edukacija o interpretacijskom govoru trebala biti jedna od prvih stepenici u obuci mladih vodiča."

"Općina Ližnjan, a pogotovo Šišan bili su i za mene pravo otkriće zbog niza baštinskih fenomena koje smo zajedno otkrivali. Polaznici su me zadivili svojom otvorenošću prema jednom novom pristupu, kolegijalnošću i nevjerojatnom sinergijom koja je rezultirala izuzetno uspješnim radom u grupama te postala temeljem za njihove daljnje suradnje. Razvoj interpretacije baštine u Hrvatskoj u punom je zamahu što dokazuje i činjenica da ubrzo slijedi novi tečaj u Istri u organizaciji TZ Grada Vrsara. Raznovrsna i bogata baština naše zemlje fantastična je osnova za kreiranje kreativnih i održivih turističkih sadržaja, a ovaj tečaj predstavlja kvalitetan i odmah primjenjiv alat za postizanje tog cilja" zaključila je trenerica Iva Silla.

(REx)

Facebook komentari