Tribina “Kako biti jači od ovisnosti” u dvorani ECPD-a u Puli

PROF.DR.SC. SLAVKO SAKOMAN GOVORIO UČENICIMA PRVIH RAZREDA SREDNJIH ŠKOLA
Služba za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnoga zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije  organizirala je tribinu "Kako biti jači od ovisnosti" namijenjenu učenicima prvih razreda srednjih škola.

U dvorani ECPD - Regionalnog centra za razvojne studije u Flaciusovoj u Puli predavanje je održao prof.dr.sc. Slavko Sakoman, dr.med. spec. psihijatrije. Na vrlo zanimljiv način, sada već 70-šnji dr. Sakoman, sa 42.g. iskustva na poslovima rukovođenja Zavoda, učenicima je u uvodu predavanja predstavio  spregu mehanizma korupcije od politike preko policije do kriminala; rekavši im da kupovinom droge zapravo novac svojih roditelja ulažu u taj kompleksan sustav. Na primjeru sina obiteljskih prijatelja objasnio je na koji način mladi čovjek njihove dobi biva uvučen u svijet droge, te što se s njim i njegovom obitelji tada događa. Pojasnio je i kako funkcionira mladi organizam, te što droge, počevši od marihuane koja se danas u javnosti smatra bezopasnom, i čak ljekovitom, čine psihi, mozgu i osobi svakog pojedinca. Možemo si uzeti ovdje slobodu i jednostavno reći kako je dr. Sakoman srednjoškolcima, drugim riječima zapravo pokazao kako ih droga čini glupima, nesposobnima za normalan i sretan život i funkcioniranje, te lako podložnima utjecaju drugih.

Služba za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja djeluje u Puli na adresi Sv. Mihovil 2, i na telefonu: 052/ 217-501. Radno je vrijeme; ponedjeljak, srijeda i četvrtak od 12.00 do 20.00 sati, te utorkom i petkom od 7.00 do 15.00 sati. U Savjetovalištu za mlade svi mladi mogu dobiti , bez uputnice, povjerljivo i besplatno pomoć, stručnu i psihološku. Savjetovalište može pomoći da mladi bolje razumiju sebe i druge, te da pronađu vlastita rješenja za svoje probleme.

Večeras će u 19.00 sati u maloj dvorani Hotela Pula održati i predavanje pod nazivom "Što je novo u svijetu droga - što liječnici trebaju znati", namijenjeno liječnicima obiteljske medicine i svim ostalim stručnjacima koji se bave problemom ovisnosti. (J. Vitasović)

Facebook komentari