Tri dana Martinja u Momjanu

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA PROSLAVE MARTINJA U MOMJANU OVE SE GODINE ODRŽAVA 11., 12. I 13. STUDENOG
Organizatori su i ove godine pripremili  bogat i sadržajan program.

Manifestacija započinje u PETAK 11. studenog svečanom Svetom misom u župnoj crkvi sv. Martina u 17.00 sati povodom proslave zaštitnika Momjana sv. Martina.  U sklopu Svečane mise održati će se blagoslov mladog muškata, a potom slijedi kulturno umjetnički program sa otvorenjem izložbe pod nazivom „Storia della posta aerea“ u prostorijama Zajednice Talijana u Momjanu. Biti će zanimljivo i u momjanskom Domu kulture gdje posjetitelji mogu uživati uz rock glazbu.

 

U SUBOTU 12. studenog u 14:30 sati započinje defile motora po vinskim cestama momjansštine u sklopu XIII-tog Winter moto party-a, kojega u dane proslave Martinja u Momjanu organizira Moto klub Pirates iz Novigrada.

Povodom proslave Martinja i ove se godine u Momjanu otvara KUĆA MUŠKATA“.

Kuća muškata nalaziti će se u sjedištu Zajednice talijana u Momjanu, a svoja će vrata posjetiteljima otvoriti u subotu sa početkom u 15:00 sati. U prizemlju Kuće muškata nalaziti će se Međunarodna Vetrina muškata na kojoj će biti izloženi muškati iz Italije, Slovenije, Makedonije i Hrvatske. Na prvom katu Kuće muškata nalaziti će se sajam autohtonih proizvoda dok je na drugom katu „Sala vino momilianum“  gdje će se posebno predstaviti Momjaski muškati  vinara sa lokalne vinske ceste.

Kuća muškata otvorena je za posjetitelje su subotu 12. kao i u nedjelju 13. studenog do 20:00 sati. Posjetiteljima se pruža prilika degustacije svih muškata sa međunarodne Vetrine muškata koje mogu ocjenjivati na posebno pripremljenim listićima. U nedjelju u večernjim satima najbolje ocjenjenim proizvođačima muškata od strane posjetitelja dodijeliti će se titule „Muškatira od Momjana za 2016. godinu“. Dodjela priznanja održati će se uvijek u Kući muškata.

U subotu u momjanskom Domu kulture sa početkom u 21:00 sati priređuju se nastupi rock grupa „Obrazovni program“ iz Rijeke te „Errora“ iz Buzeta gdje na svoje dolaze učesnici XIII-tog Winter moto party-a kao i ostali posjetitelji momjaske fešte.

NEDELJNI program započinje u 11:00 sati  tradicionalnom biciklijadom, MTB-om po momjanštini kao i međunarodnim nogometnim turnirom veterana - memorijal Adriano Smilović.

U 12:00 sati otvara se Kuća muškata sa svojom ponudom.

 U 15:00 sat ulica Momjana prodefilirati će limena glazba Zajednice Talijana iz Buja, a u 15:30 upriličiti će se postavljanje spomen zahvalnice na Trgu Sv. Martina u Momjanu.

U 17:00 sati u Domu kulture započinje tradicionalni susret harmonikaša.

Večernji program u Domu kulture rezerviran je u nedjelju za grupu „Bakano Band“.

 

U dane proslave Martinja u svim ugostiteljskim objektima na momjanštini gostima se nudi i bogata gourmet ponuda uz kvalitetna vina sa momjanske vinske ceste.

Facebook komentari