Top 10 prijedloga za vikend u Istri

ISTRAŽIMO NAŠ KUTAK RAJA
Znate onaj osjećaj kada se vraćate doma preko Učke, izlazite iz tunela pa vas na kratko zaslijepi sunce i kao da smo prošli neku vremensku kapsulu, a ne tunel - evo nas u Istri! Odmah nas očara Boljun na proplanku, zelenilo i sunce koje nam ovdje nekako toplije sija. Izmami nam osmijeh na licu, grije dušu.  Takav osjećaj često imam dok se vozimo Istrom i idemo na neki izlet.

Kao turistički vodič, sa suprugom planinarom, zajedno smo obišli puno predivnih mjesta. I ne, nikako si ne utvaram da sam vidjela sve. To je gotovo nemoguće i u tome je čar naše Istre. Uvijek je neki kutak neistražen, uvijek nešto što će vas ostaviti bez daha. A i naravno, u svako godišnje doba, isto mjesto je potpuno drugačije.

Sada kada smo ograničeni u našim putovanjima, putujmo po Istri. Imamo tu privilegiju da živimo u ovom kutku pravog raja- iskoristimo to! Istra je baš savršena za mali „road trip“ , uzmite si sve za jedan piknik i samo krenite, idite starim cestama, skrenite neplanirano, opustite se i uživajte! Sad je najbolje vrijeme za izlete i istraživanja. Sunčano, toplo baš koliko treba, sve u najljepšem proljetnom, svibanjskom, procvjetalom i mirisnom ruhu. Ma život je lijep! Bar na trenutak!

Kada inače imamo ovakvu priliku? U svibnju bi svi već naveliko radili i ne bismo niti pomislili kako je lijepo samo par kilometara dalje.Puno stvari uzmemo zdravo za gotovo, jer su nam tu, blizu, a na neke jednostavno zaboravimo. Ljepota posla turističkog vodiča je i u tome, kada šetate s turistima nekim mjestom, ponovo otkrivate njegove ljepote, gledate ga pomalo i njihovim očima, pa ste još sretniji da živite baš ovdje. Ma samo zamislite onu sreću i onaj sjaj u njihovim očima kada idemo u Motovun, a on baš tada onako proviruje iz „oblaka“, kada se popnu kroz rovinjske uličice do sv.Fume, pa ih dočeka pogled na more ili kada isprobavaju naše delicije. Ma ne znamo mi kako smo sretni!

Sad imamo vremena i priliku istražiti malo bolje ovaj raj gdje živimo, provozati se biciklom po Parenzani, zaviriti u mnogobrojne tvrđave, provjeriti što ima na onom skretanju, gdje smo do sad samo prolazili na putu do posla.

I zato, krenimo! Mi iz agencije Travelatico vam nudimo izbor 10 najboljih izleta , a vi nastavite u komentarima ovaj nepregledni niz :

1. Ćićarija - Korita ili Žbevnica. Oba vrha su prilično nezahtjevna. S Korita se pruža predivan pogled na Učku i okolne brežuljke. Nikako ne propustite priliku da se okrijepite najukusnijom vodom  s izvora. Sa Žbevnice vam se pruža nezaboravan pogled na Kopar i Trst. Da biste stigli do ovih mjesta, skrenite iz Lupoglava prema Semiću, pratite znakove i uživajte u vožnji.

2. Buzet, Roč, Hum, Kotli – možda ste već bili, ali ovo uvijek treba ponoviti. Kotli uvijek mogu iznenaditi!

3. Motovun, Livade, Oprtalj, Grožnjan,  uživajte u pogledu na Mirnu s motovunskih zidina, pa krenite prema Livadama i Oprtlju . Očarat će vas vidikovci, slap, prekrasne kuće uz put, a naravno možete napraviti i pauzu kod nekog od brojnih vinara.

4. Pazin, Etnografski muzej, Pazinska jama, Zarečki krov – jeste obišli već ova mjesta?

5. Grdoselo Zelengrad – ako volite pješačenje i prirodu, ovo će biti idealan izlet za vas.

6.Gračišće i staza sv. Šimuna – još jedna ideja za cjelodnevni izlet i pješačenje.  

7. Labin, Rabac, Skitača, uvala Blaž, staza Stjepana Hausera – stari grad Labin je prepun predivnih detalja i svakako vrijedi prošetati, Rabac će vam biti idealan i za bicikle ili role, a na Skitači ćete uživati u pogledu na more koji seže sve do Pule ili s druge strane na Rijeku i Cres.

8. Savičenta, st Michael, polja lavande, Crkva sv. Petra ap. na Vrhu Tondolon – srednjovjekovni kašteli, priče, stare igre i vještine..ovo je zabava za sve uzraste. Nedaleko od Savičente posjetite crkvicu sv.Petra – to je iznenađenje koje će vas ostaviti bez daha.

9. Vodnjan, Bale, Palud,  Rovinj i Zlatni rt, Vrsar – Vodnjan nas zove svojim najvišim zvonikom, prošetajte i obratite pažnju na brojne odlično očuvane gotičke i renesansne palače. Krenite na zapad prema Rovinju do Vrsara. Od močvarnog fenomena Palud (jedinog ornitološkog parka u Istri), do predivne šume Zlatni rt, do Vrsara koji će vas oduševiti vidikovcima i skulpturama.  

10. Pula, rt Kamenjak – prošetajte Pulom kao turist. Posjetite Povijesni i pomorski muzej, Amfiteatar. Jeste vidjeli podni mozaik Kažnjavanje Dirke iliostatke Agripinineee kuće? A tek austrijske vile ! Svakako prošetajte i na Kamenjaku i nemojte zanemariti i sjeverni dio – iznenadit ćete se!

(REX/Darija Čelić Trajčeski)

Facebook komentari