Tko je Befana, starica koja posjećuje talijansku djecu?

U HRVATSKOJ PAK SLAVIMO TRI KRALJA; GAŠPARA, MELKIORA I BALTAZARA
U vrijeme kad se kod nas slave Tri kralja, dolazak Gašpara, Melkiora i Baltazara sa darovima zlatom, tamjanom i smirnom (vrijednom pomašću), u noći sa 5. na 6. siječnja, djecu u Italiji posjećuje starica koja se zove Befana.
Tko je ta tajnovita i magična starica, La Befana?

La Befana je starica koja leti na metli te na glavi ima veliku maramu. Njena odjeća je podrapana i prljava od čađe jer La Befana u kuće ulazi kradom, kroz dimnjake i kamine. Ona u noći 5. siječnja, kada svi ukućani spavaju, donosi djeci darove: lutke, aute, knjige, razne igračke… Ako je, pak, netko bio neposlušan, tada umjesto darova ujutro u čarapi pronađe ugljen, pepeo, češnjak, luk ili mrkvu.

Tjedan dana prije njenog dolaska djeca se trude biti "dobra", a večer prije njenog dolaska pripreme posebnu čarapu koju objese na kamin. Kako nakon pripremanja čarape djeca idu rano leći, tako se ujutro, nestrpljiva i radoznala, rano bude i znatiželjno provjeravaju što im je Befana ostavila u čarapi. Ako u čarapi pronađu poklone, djeca su vesela. A ako umjesto darova pronađu ugljen i čađu, onda su pomalo tužna.

Mnoga djeca vjeruju da je Befana žena Djeda Božićnjaka i da ona živi na južnom polu, a Djed Božičnjak na sjevernom polu. Kako Djed Božičnjak ne uspjeva uvijek ispuniti sve dječje želje, Befana se trudi to nadoknaditi. Kako neka djeca vjeruju u Befanu, tako druga djeca ne vjeruju i uvjerena su da im mama puni čarapu darovima. Ipak, i jedna i druga pišu pisma Befani i s uzbuđenjem dočekuju njen "dolazak".

U Italiji se u većini gradova i manjih mjesta svake godine organizira doček Befane koja se onda pojavi na najvećem trgu te djeci dijeli bombone, čokoladice, bilježnice, olovke, gumice…

Legenda o Befani: Jednog su dana tri mudraca krenula na put puni poklona za malog Isusa. Njihov put ih je vodio preko mnogih zemalja, a na putu su slijedili zvijezdu repaticu. Kud god su prolazili, mještani bi izlazili iz svojih kuća da ih pozdrave te im se priključe na njihovom putu. Jedna starica, koja se predomišljala bi li se pridružila trojici mudraca, na put za njima je krenula tek dan nakon što su otišli. Kako su oni u međuvremenu već daleko odmakli, ona ih više nije mogla sustići, pa otada ona u noći 5. siječnja na svojoj metli obilazi kuće i nosi poklone djeci, one poklone koje nikad nije stigla dati Isuseku.

Gdje i kada je rođena Befana? Ne zna se točno gdje i u kojoj regiji je rođena Befana, ali je poznato da se počela spominjati oko 1200. godine. Od tada pa do danas, Befana je djeci postala jedan od najvažnijih likova. Befana se prikazuje kao starica mrkog lica koja tako zastrašuje djecu, a istovremeno ima veliko srce. Prema nekima, starica predstavlja Staru Godinu koja na svom odlasku ostavlja lijepe poklone, tako da pamtimo samo lijepe stvari. Njeno ime potječe od imena Epifanija a s vremenom se izgubilo "f" i "p" i tako je nastala Befana.

(rex / Manuel Angelini)

Facebook komentari