Tijekom svibnja u planu je završiti i peti rotor u Puli-VIDEO

ROTOR SE NALAZI NA RASKRIŽJU VALTURSKE, JAPODSKE I ULICE JURJA ŽAKNA
Pula je prepoznata kao atraktivan grad sa bogatom kulturnom baštinom, nizom zanimljivih događanja, prirodnih ljepota te općenito uvjeta za život zbog čega i jest već niz godina jedan od najpoželjnijih gradova za život. Promišljenom razvojnom strategijom ulaže se u sve segmente od kojih je jedan od prioritetnih dakako prometna infrastruktura.

Usprkos trenutnoj situaciji smanjenih aktivnosti koje su uvedene kao mjere štednje uslijed posebnih okolnosti uzrokovanih epidemijom korona virusa, započeti projekti privode se kraju.

Navedene aktivnosti odnose se na rotor na raskrižju Valturske, Japodske i Ulice Jurja Žakna čija je realizacija započela u prosincu prošle godine a završetak se očekuje tijekom sljedećeg mjeseca. Bit će to peti po redu rotor koji se izgradio u posljednjih nekoliko mjeseci na području grada Pule.

Osim izgradnje rotora predmetni projekt obuhvaća i izgradnju oborinske odvodnje, javne rasvjete, EKK, izmještanje postojećih instalacija HEP-a i vodovoda.

Paralelno s izgradnjom rotora, spomenimo da je izvedena i cesta koja povezuje Valtursku ulicu s Ulicom Bože Gumpca/Japodskom ulicom u duljini od oko 90 metara s oborinskom odvodnjom, javnom rasvjetom i elektroničkom kabelskom kanalizacijom.

Kao što je uvodno rečeno, u prethodnim mjesecima već su izgrađena četiri rotora, od kojih čak dva duž izrazito frekventne Rizzijeve ulice čime se znatno utjecalo prvenstveno na sigurnost ali i protočnost u prometu.

Tako je krajem ožujka ove godine za sav promet otvoren rotor na raskrižju Rizzijeve i Voltićeve ulice u sklopu koje su investicije izvedena i dva nova autobusna ugibališta u Rizzijevoj ulici te rekonstruiran dio prometnica koje se nadovezuju na predmetni rotor, izvedena oborinska odvodnja i javna rasvjeta te izvršeno prelaganje, zaštita i izmještanje elektroničke komunikacijske infrastrukture (EKI), prelaganje i zaštita vodovodnih instalacija, plinskih instalacija i elektroenergetske mreže.

U navedenu investiciju Grad Pula je uložio 5,3 milijuna kuna.

Isti rotor nadovezao se na onaj tijekom 2018. godine izgrađeni rotor na raskrižju s Radićevom ulicom te je time riješena jedna od najkritičnijih prometnih točki u gradu, dok je krajem studenog prošle godine izveden rotor na raskrižju s Cestom Prekomorskih brigada, odnosno obilaznicom.

Nadalje, prije Božića okončani su radovi izgradnje rotora na Rivi, točnije na raskrižju Ulice Starih statuta - državne ceste DC400 i Ulice Riva, kao trajnog rješenja uređenja prometa na tom ulazu u grad. Investitor istoga, ugovorene vrijednosti od 3 milijuna kuna, bile su Hrvatske ceste d.o.o. a u sklopu formiranja trajnog kružnog toka izgrađena je nova javna rasvjeta koju je Grad Pula sufinancirao sa 570.000,00 kuna.

Kružni tok formiran je i na križanju Ceste Prekomorskih brigada, Ulice Veruda i Ulice Verudela, kao privremeno kružno raskrižje do modernizacije i rekonstrukcije četverokrakog raskrižja u trajno četverokrako kružno raskrižje. Riječ je o pravcu koji vodi prema turističkom naselju Verudela te se radovima pristupilo iz razloga što su u ovom dijelu Pule bile učestale prometne gužve za vrijeme većeg priljeva vozila u sezoni.

(rex/foto Manuel Angelini)

Video vezan uz članak

Facebook komentari