Teritorijalne pretenzije i povijesni revizionizam nisu temelji društva 21. stoljeća

PRIOPĆENJE SANJE RADOLOVIĆ, PREDSJEDNICE GO SDP PULA
Povodom izjava predsjednika EP g. Antonija Tajanija o talijanskoj Istri i Dalmaciji želim izraziti duboko žaljenje sto se sudbinom naših prostora opet manipulira od strane ljudi koji nisu dionici svakodnevnog života Istre i Dalmacije.

U vremenima kada je trebalo biti protiv zajedničkog neprijatelja – fašizma – narodi Istre svrstali su se beskompromisno na pobjedničku stranu zajedno bez obzira na slovensko, talijansko ili hrvatsko podrijetlo.

Odakle pravo g. Tajaniju, i sličnima, da povijesnim revizionizmom koji nije u duhu europskih pravnih stečevina i naših vrijednosti ponovno otvaraju podjele na ovim prostorima gdje su antifašizam i convivenza temelji današnjeg društva – društva 21. stoljeća.

Svi stanovnici Istre, a i Dalmacije, zaslužuju odlučan i nedvosmislen odgovor službenog Zagreba na svaku pomisao prekrajanja granica stečenih u antifašističkoj borbi protiv tadašnjeg fašističkog okupatora.

Nažalost, ovakve izjave nisu ništa drugo nego posljedica neodgovorne politike, kako u Europi tako i u Hrvatskoj, jer se nije pravovremeno reagiralo na povijesni revizionizam već se radi jeftinog skupljanja glasova testiraju krajnje granice demokracije i slobode govora.

Posebno zabrinjavajuće je kada ovakve poruke šalje osoba koja bi trebala promovirati europske vrijednosti.

S obzirom na sve navedeno, nameće se pitanje. U kojem smjeru ide europska pučka grupacija, čiji su članovi HDZ i gospodin Tajani, koja čini većinu u Europskom parlamentu?

(REX)

Facebook komentari