Tematska sjednica o Uljaniku - VIDEO

NAKON SKORO TRI SATA RASPRAVE, IZGLASANO USVAJANJE DEKLARACIJE O ULJANIKU
Zajednička tematska sjednica pulskog Gradskog vijeća i Skupštine Istarske županije o na temu aktualne situacije u Uljaniku imala je za cilj široku raspravu o krizi u Uljaniku i na kraju, usvajanje predložene Deklaracije o Uljaniku. Na kraju sjednice usvajanje Deklaacije je izglasano. Deklaraciju "Uljanik kao dugogodišnja predvodnica industrijske proizvodnje mora opstati" vijećnici Gradskog vijeća i vijećnici Županijske skupštine usvojili su bez ijednog glasa protiv. Suzdržani su ostali četiri pulska vijećnika od njih 25 i sedam županijskih od njih 40 prisutnih.

Prvi govor održao je Zvonimir Novak, pomoćnik ministra gospodarstva Horvata. Nakon što je započeo svoje izlaganje konstatacijom da je ova tema komplicirana, pokušao je pojasniti ulogu Vlade u cijelom procesu. Kronološki je prezentirao sve aktivnosti ministarstva i Vlade od studenog 2017., kada im se Uprava Uljanika obratila za pomoć. Kao bivši predsjednik uprave Brodogradilišta Kraljevica koje je zatvoreno u lipnju 2012. rekao je da je emotivan kada je u pitanju brodogradnja i da je veliki problem odlazak kvalificirane radne snage iz Uljanika: “Odu prvo najbolji radnici. I kad je sve dobro, imate ih problema zadržati, a kompanije u okruženju se bore da ih povuku. Sve to će biti tema sjednice Vlade koja je najavljena u gradu Puli.”

Nakon njega, skupštini i medijima obratio se Denis Rabar, član Uprave Uljanika : “U Uljaniku postoji volja i raspoloženje da se nastavi s brodograđevnom djelatnošću i bez obzira na nedaće”. Istaknuo je uspješne poslove iz bliže i dalje povijesti pulskog brodogradilišta, a ton njegovog izlaganja bio je optimisitičan, što je Sanja Radolović iz SDP-a usporedila s ‘pričama za laku noć’. Prenio je isprike predsjednika Uprave Giannija Rossande što nije nazočan. On se danas nalazi u Zagrebu s ministrom gospodarstva, a nakon sastanka s njim, ima nekoliko razgovora s bankama oko pronaaženja modaliteta za isplate plaća radnicima Uljanika u četvrtak. Predstavnici medija nakon završetka sjednice uspjeli su dobiti kratku izjavu od Rabara, koju možete pogledati u videu.

Svoja izlaganja održali su predsjednica Nadzornog odbora Uljanika Renata Kašnjar-Putar, Željan Horvat, predstavnik strateškog partnera Uljanika, tvrtke Kermas energija d.o.o., Rajko Kutlača u svojstvu predsjednika Gospodarskog socijalnog vijeća Istarske Županije, predsjednik Sindikata metalaca Đino Šverko, povjerenik Jadranskog sindikata Boris Cerovac, predstavnik SKID-a Patricio Kalić, radnik Uljanika Samir Hadžić, jedan od četvorice radnika koji su se neformalno okupili u Stožer za obranu Uljanika, a koji je tijekom zadnjih nekoliko mjeseci primio dosta podrške radnika, župan Valter Flego, gradonačelnik Boris Miletić, a kasnije i predstavnici Klubova gradskih i županijskih vijećnika. Župan Valter Flego istaknuo je da Hrvatska previše ovisi o turizmu i da je ključno sačuvati brodogradnju: “Pozivam da počnemo tretirati brodograndju kao stratešku djelatnost. Ona razvija prateću industriju. Gašenje brodogradnje za nas nije opcija, a ključ rješenja nalazi se u rukama vlade.”

Nakon svih izlaganja, izglasano je usvajanje Deklaracije o Uljaniku i u gradskom i u županijskom vijeću. Samir Hadžić rekao je da pozdravlja zajedničku volju da se radi na spasu brdogradnje u Puli i Rijeci, ali kaže da radnicima deklaracija ništa ne znači ukoliko u četvrtak ne dobiju plaće za kolovoz. Cijelu zajedničku sjednicu možete pogledati u našem članku.

(REx/Foto: Manuel Angelini, Video: Renata ŠImić)

Video vezan uz članak

Facebook komentari