Svjetlosne godine Deana Skire

PREDAVANJE PULSKOG DIZAJNERA SVJETLA
Predavanje pulskog dizajnera svjetla Deana Skire “Peta forma svjetla/ Fifth Form of Light” održano je u sklopu programa 16. međunarodne  konferencije International Light Association-ILA,  koja okuplja stručnjake iz 30 zemalja svijeta na temu utjecaja svjetla i boje na čovjeka i zdravlje.
 
Skirino inspirativno predavanje o dizajnu svjetla u arhitekturi naglasilo je najnovije tehnološke mogućnosti koje su dostupne dizajnerima svjetla danas. Bila je to svojevrsna analiza trenutne problematike svjetla u javnim prostorima i njegovog utjecaja na čovjeka i okoliš gdje je Skira svojim holističkim pristupom iznosio metodologije i procese novih mogućnosti osvjetljavanja urbanih sredina.
 
Naglasak predavanja je kvalitetno svjetlo za  dobrobit čovjeka što je prikazano na nekoliko eksperimentalnih primjera s ciljem pomirenja potreba čovjeka i prirode, poput koncepta biodinamične inteligentne rasvjete Motovuna koja objedinjuje kreativnost i tehnologiju. Suvremeni principi projektiranja omogućuju postizanje sigurnosnih, socijalnih i gospodarskih ciljeva javnog svjetla uzevši u obzir energetske i ekološke aspekte što je Skira i prezentirao publici koja je sa zanimanjem pratila predavanje.
   
Ususret 30-godišnjici profesionalnog djelovanja, upriličila se retrospektivna izložba “Svjetlosne godine/ Light Years” [1990-2020] koja prikazuje niz nagrađivanih, odabranih, realiziranih projekata u Puli, Hrvatskoj i inozemstvu. Posjetitelji su mogli uživati u video projekcijama i fotografijama projekata poput Evolution Towera u Moskvi, hotela Bellevue i Alhambre na Malom Lošinju, bosporskog tunela Eurasia, Svjetlećih divova u Puli, Hendrixovog mosta u Zagrebu, kao i već antologijskih realizacija poput Novameda i Ridenta. Svjetlile su i Skirine svjetiljke Lun-up, Trick, Underscore i Polesano razvijene s renomiranim proizvođačima, sve redom rezultati tri desetljeća rada Deana Skire i njegovog tima. Izložba je odisala prepoznatljivom Skirinom filozofijom, a to je konstantno usavršavanje, kreativnost I inovativnost uz preciznost izvedbe i brige o ljudima i projektnim rezultatima.
 
O konferenciji ILA

ILA - International Light Association, osnovana 2003., međunarodno je udruženje stručnjaka specijaliziranih u istraživanju utjecaja svjetla na zdravlje i terapiju svjetlom – liječnika fototerapeuta i kromoterapeuta, specijalista za primjenu lasera i boja u medicini i biologiji, fizičara, psihoterapeuta, psihologa, praktičara holističke medicine, dizajnera svjetla, arhitekata, umjetnika, filozofa, izumitelja, i drugih koji u svojim praksama primjenjuju svjetlo i boju.

Svoje prethodne godišnje konferencije ILA je održala u gotovo svim zemljama Europe i SAD-u. Ove godine, na konferenciji u Puli mogle su se poslušati ideje i razmišljanja nekih od najpoznatijih svjetskih istraživača i pionira svjetla i terapije svjetlom, kao što su Dr. Jacob Liberman, iz SAD-a; Dr. Konstantin Korotkov iz Rusije, profesor računalnih znanosti i biofizike na Sveučilištu za informacijske tehnologije u Sankt-Peterburgu; Gabrielle Buresch-Teichmann, iz Austrije, holističke savjetnice za boje i terapeutkinje svjetlom i bojama, ujedno I predsjednica ILA-e; te Abhay Wadhwa,(Indija/SAD), dizajnera svjetla koji sudjeluje u programu festivala Visualia s instalacijom Soularium.

„Lebdeća“ galerija

U želji da u prepoznatljivom stilu prikaže radove, Skira je izgradio čitavu konstrukciju u kojoj su fotografije bile izložene, doveo 4-metarski stup i ostale eksponate te svjetlom ispunio prostor i kreirao opuštajuću atmosferu u kojoj su uživali brojni posjetitelji tijekom tri dana konferencije i festivala svjetla.

(rex/foto NuNu Production, Danijel Bartolić)

Facebook komentari