Svečano otvoren 6.“Pazi što jedeš” u Circolu

Svečano otvoren 6.“Pazi što jedeš” u Circolu-72399

EKO SAJAM SA VIŠE OD 50 PROIZVOĐAČA IZ HRVATSKE I REGIJE
Šesta po redu manifestacija Pazi što jedeš započela je u petak, 21. listopada te  se održava u puna tri dana u Zajednici Talijana – Circolo, u Puli. 

Uzvanike su pozdravili Fabrizio Radin, zamjenik gradonačelnika Pule, Milan Antolović - pročelnik za poljoprivredu IŽ, Lidija Nikočević - ravnateljica Etnografskog muzeja Istre Pazin, Tanja Kocković Zaborski - kustosica Etnografskog muzeja i voditeljica "Pazi što jedeš" te Dorian Siljan, predsjednik Udruge Istarski eko proizvod.

Nakon otvorenja, uslijedio je okrugli stol u organizaciji Učilišta Diopter. Na okruglom stolu koji se održava u sklopu projekta „Eko je fora“, predstavili su se glavni rezultati projekta i uručile potvrde prvoj generaciji uspješnih polaznika osposobljavanja „Ekološki proizvođač voća, povrća i aromatičnog bilja“.  Maja Milevoj, ravnateljica Dioptera, Lana Načinović iz Instituta za razvoj tržišta rada, Dorian Siljan te Ana Gale, ravnateljica Učilišta Studium Vukovar čestitale su polaznicima i prvoj generaciji eko proizvođača voća, povrća i aromatičnog bilja. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, kroz poziv Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih – faza II.

Osim okruglog stola i prodajnog eko sajma, do nedjelje 23. listopada, očekuje nas niz predavanja i radionica. U suradnji s pulskim osnovnim školama Centar, Vidikovac i Kaštanjer, više od 200 djece će sudjelovati na radionicama izrade pašte, vlastitog zdravog napitka (smoothia) te na radionicam pripovjedanja Udruge Pusti. Posebna zahvala ide proizvođačima koji su donirali svoje eko proizvode kako bi učenici škola na licu mjesta mogli dobiti svoje smoothie napitke.

U suradnji sa Sveučilištem Jurja Dobrile, Filozofskim fakultetom u Zagrebu i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu, organizira se i Studentski dan na kojem će biti različitih predavanja, od značaja fair trade-a, preko razvoja ekološke poljoprivrede i održivog turizma, do pripreme svojeg zdravog doručka. Osim toga, priprema se i tzv. Živa knjižnica u organizaciji Udruge ZUM. Živa knjižnica je inovativna metoda upoznavanja ljudi s različitim temama.Ono što je inovativno kod Žive knjižnice je činjenica da "knjige" predstavljaju ljudi koji žele ispričati svoje raznolike životne priče, dogodovštine, avanture i iskustva. Čitatelj posuđuje/odabire "knjigu" na ograničeno vrijeme (15 minuta) te saznaje sve što ga zanima, a zatim "knjigu" vraća na police za drugu posudbu. Svi posjetitelji moći će „posuditi“ knjige i saznati pregršt zanimljivosti o zdravim stilovima života, putovanjima, pčelarstvu, zdravoj prehrani, ekološkim inovacijama i drugim zanimljivostima.

Prvi dan manifestacije, okončat će se pravim glazbenim užitkom. U 20 sati nastupit će mlada i perspektivna glazbenica Luce koja će pulsku publiku zabavljati svojim autorskim pjesmima i glazbenim interpretacijama. Koncert je u potpunosti besplatan.

Manifestaciju „Pazi što jedeš“ organizira Etnografski muzej Istre/ Museo Etnografico dell'Istria i Udruga Istarski eko proizvod, a u partnerstvo se ove godine priključilo učilište Diopter u sklopu projekta „Eko je fora“.

(J. Vitasović / foto: Manuel Angelini)