Svečano otvorena dionica autoceste Umag – Kanfanar

JADRANKA KOSOR OTVORILA DIONICU
Predsjednica Vlade Jadranka Kosor danas je svečano otvorila novu dionicu punog profila autoceste Istarskog ipsilona od Umaga do Kanfanara u dužini od 50 kilometara. Svečanosti otvorenja, na odmorištu Mirna, prisustvovali su, uz predsjednicu Vlade Jadranku Kosor, Ministri Kalmeta, Popijač, Bačić, istarski župan Ivan Jakovčić, zastupnici u Saboru, državni tajnici, predstavnici lokalnih samouprava te porečko-pulski biskup monsinjor Ivan Milovan.
Prisutnima se prvo obratio direktor Bina Istre David Gabelica rekavši kako su se prije godinu dana kada su otvarali 30 km autoceste obvezali i na ovu dionicu. Iskazao je zadovoljstvo što su dionicu u promet pustili čak osam mjeseci prije roka. Cjelokupna investicija za ovu dionicu iznosila je 142.8 milijuna eura. Otvorenjem ove dionice cijeli zapadni dio Istre ima puni profil autoceste, od Pule do Slovenije. Dodao je da se radovi nastavljaju od Kanfanara do Rogovići čime će cijela investicija iznositi oko 300 milijuna eura. Najavio je radove od Pazina do Matulja za koje je već naručena studija na okoliš te će uskoro Bina Istra naručiti projektiranje.
Na kraju se zahvalio svima te je naglasio da se bez uske suradnje s javnim sektorom ne bi ova dionica čak osam mjeseci prije roka pustila u promet.
"Puno je dobre simbolike danas", uvodno je rekao Jakovčić istaknuvši dobru suradnju javnog i privatnog sektora na svim razinama vlasti, što je najbolji primjer i način kako ostvariti konkurentno gospodarstvo. Naglasio je da ova cesta donosi sigurnost, gospodarstvu konkurentnost, a to je i jedan od načina za sudjelovanje u tržišnoj utakmici. Izrazio je nadu da će se brzo krenuti s natječajem za projekt Brijuni Rivijera koji će donijeti koncesionarima donijeti nove prihode te će se povećavati broj dolazaka turista. Podsjetio je kako je Istarski ipsilon bio glavna tema razgovora kada je 2001. godine postao župan te da je nevjerica građana bila velika. Danas, posebno se raduje što je, nakon 10 godina, zapadni krak Ipsilona gotov. "Ispunit ćemo sva obećanja koja smo dali građanima", izjavio je.
Na kraju se zahvalio svima, a posebno Jadranki Kosor koja je prepoznala interese Istre i dovela ovaj projekt do kraja. "Ova autocesta je put prema Europi", zaključio je Jakovčić.
Prisutnima se obratila Jadranka Kosor rekavši kako se ovim važnim projektom otvaraju nove mogućnosti i perspektive. "Ako bude po planu, do kraja 2014. godine, ova autocesta bit će u potpunosti gotova", naglasila je. Na kraju je istaknula ulogu Vlade u ovom projektu koja je iz državnog proračuna izdvojila 475 milijuna kuna i uložila u ovu autocestu.
Na kraju je proglasila ovu dionicu autoceste otvorenom. (E.O., foto: A.K.)

Facebook komentari