Sve učestalije provale u kuće i stanove

POLICIJA POSLALA UPOZORENJE ZA GRAĐANE!
- Nepoznati je počinitelj, u popodnevnim satima 8. kolovoza provalio u kuću u Dalmatinskoj ulici u Funtani te otuđio novac i nakit. U trenutku kada ga je 65-godišnja vlasnica pokušala spriječiti u krađi, nepoznati ju je počinitelj odgurnuo te pobjegao s otuđenim predmetima, oštetivši je za više stotina kuna. Policija traga za nepoznatim počiniteljem.

- Nepoznati je počinitelj u večernjim satima, 7. kolovoza provalio u dva stana u Ulici Monte Giro u Puli te otuđio nakit, čime je oštetio 56-godišnjakinju i 37-godišnjaka za više tisuća kuna.

- Nepoznati je počinitelj, tijekom popodneva, provalio u kuću u Galižani, te otuđio novac, nakit i razne odjevne predmete, čime je oštetio dvije žene u dobi od 60 i 75 godina za nekoliko desetka tisuća kuna. Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja i tragaju za nepoznatim počiniteljima.

- Umaška je policija provela kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom i 23-godišnjakom te je utvrdila sumnju da su počinili kazneno djelo teške krađe. Sumnjiči ih se da su  27. srpnja u naselju Stancijeta na području Novigrada provalili u kuću te otuđili nakit, čime su oštetili 56-godišnjeg njemačkog državljanina za nekoliko desetaka tisuća kuna. Također ih se sumnjiči da su zajedno s 23-godišnjakom u jutarnjim satima 7. kolovoza u Fiorinima kod Brtonigle provalili u kuću, vlasništvo 45-godišnjakinje, iz koje nisu uspjeli ništa otuđiti. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 40-godišnjak i 23-godišnjak su u večernjim satima 8. kolovoza privedeni u pritvorsku jedinicu PU istarske dok se protiv trećeosumnjičenog podnosi kaznena prijava u redovnom postupku.

- Rovinjska je policija dovršila kriminalističko istraživanje nad 64-godišnjakom te je utvrdila sumnju da je počinio kazneno djelo teška krađa. Muškarca se sumnjiči da je, u noći sa 16. na 17. lipnja u Ulici Montero u Rovinju, provalio u kamp prikolicu iz koje je otuđio plinsko kuhalo te se u trenutku kada ga je zatekla 51-godišnja vlasnica pobjegao. Osumnjičeni muškarac je u večernjim satima, 8. kolovoza priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske.


Kako bi smanjio broj provala u domove i kuće za odmor, Policijska uprava istarska upozorava vlasnike i turiste na poduzimanje jednostavnih mjera samozaštite:
- zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma
- ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata
- ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena i slično) 
- novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer lopovi najprije traže upravo na tim mjestima
- novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima
- ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete
- spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti prilikom provale
- obratite pozornost na nepoznate osobe koje se pojavljuju oko vašeg doma jer počinitelji često prije nego što počine kazneno djelo, obilaze lokacije te se predstavljaju kao turisti u potrazi za apartmanom ili nude usluge masaže ili prodaje raznih predmeta
- ukoliko ste odsutni duže vrijeme, zamolite susjede da povremeno provjeravaju vaš stan i prazne poštanski sandučić kako bi se ostavio dojam da ste u svom domu.

Također, ukoliko ste po povratku u svom domu zatekli provalnika ne pokušavajte ga sami uhvatiti jer je možda naoružan, a vaša sigurnost i sigurnost vaše obitelji su najvažnije. Odmah nazovite policiju na broj 192! Policiji u hvatanju počinitelja možete pomoći i ukoliko dobro upamtite:
- osobni opis: spol, starost, visina, odjeća, neki posebni znaci – npr. brada, brkovi, madež itd.
- govor - dijalekt
- ako se udaljio vozilom – marka, registarski broj, boja
- pravac u kojem je pobjegao

U slučaju da počinitelja niste zatekli u svom domu, odmah pozovite policiju i ništa ne dirajte ili spremajte kako ne bi uništili korisne tragove koji policiji mogu pomoći u pronalasku počinitelja.
(Rex)

Facebook komentari