Sve što niste znali o gripi

CIJEPLJENJE JE NAJUČINKOVITIJI NAČIN ZAŠTITE OD GRIPE
Gripa je akutna zarazna bolest s visokom temperaturom i dominacijom bolnih simptoma koji prevladavaju nad respiratornim simptomima. Uzrokovana je virusom koji oštećuje sluznicu dišnog trakta uzrokujući bol u grlu i suhi kašalj. I premda se virus ne širi po tijelu već ostaje lokaliziran u dišnim organima, bolest karakterizira pojava općih simptoma poput visoke temperature, tresavice, glavobolje, bolova u mišićima i opće slabosti organizma. Opći simptomi se povlače nakon 2 do 3 dana dok kašalj i opća slabost mogu potrajati i do 2 tjedna. Antibiotici nisu učinkoviti jer je gripa virusna bolest. Zaštitu možete osigurati cijepljenjem protiv gripe.

Gripa se prenosi udisanjem čestica zraka u kojima se nalazi virus gripe nakon kihanja i kašljanja oboljelih osoba, izravnim kontaktom sa zaraženom osobom ili dodirom zaraženih predmeta (rukohvati, kvake, telefonske slušalice, tipkovnice). Obzirom da virus u zraku preživi oko sat vremena, dovoljno je biti blizu osobe koja kiše ili kašlje da se zarazite. Zaražena osoba virus širi i prije početka pojave prvih simptoma što dodatno pospješuje širenje virusa.

Premda čovjek često stvara trajni imunitet prema uzročnicima zaraznih bolesti i od njih oboljeva samo jedanput u životu, s gripom to nije slučaj. Virus gripe se kontinuirano genetski mijenja stvarajući stalno nove sojeve koji nisu osjetljivi na zaštitu stvorenu pri prethodnom kontaktu s virusom, što omogućuje ponovno obolijevanje i stvara potrebu za ponovnim cijepljenjem svake godine.

Gripa može dovesti do ozbiljnih, po život opasnih komplikacija, kao što su upala pluća ili aktivacija postojeće kronične bolesti. Svake godine pola milijuna ljudi u svijetu umire od posljedica gripe, a 3 do 5 milijuna ima težak tijek bolesti. Jedan od razloga ležernog stava većine prema toj ozbiljnoj bolesti je činjenica da gripu često zamjenjujemo s običnom prehladom. Ali gripa, za razliku od prehlade počinje naglo s visokom temperaturom, suhim kašljem, glavoboljom i općom slabosti organizma te može uzrokovati ozbiljne, po život opasne komplikacije.

Cijepljenje je najučinkovitiji način zaštite od gripe. Cijepljenje se provodi jedanput godišnje od listopada do kraja siječnja kod izabranog liječnika opće/obiteljske medicine, pedijatra ili u Zavodima za javno zdravstvo.

(rex)

Facebook komentari