Sutra prometna akcija u cilju zaštite pješaka

ČETVRTAK, 6.6., OD 9:30 DO 11:30 SATI NA VERUDI
Kako bi se povećala sigurnost pješaka u prometu, policijski službenici Postaje prometne policije Pula-Pola će u četvrtak, 6. lipnja od 9.30 do 11.30 sati, na gornjem parkirališnom prostoru kod tržnice Veruda u Tomasinijevoj ulici održati preventivnu aktivnost.

Na području policijske postaje u prošloj je godini u prometnim nesrećama stradalo 55 pješaka, od kojih četiri smrtno (svi životne dobi više od 60 godina),osam pješaka zadobilo je teške tjelesne ozlijede, a 43 pješaka su lakše ozlijeđena.

U prvih pet mjeseci ove godine u prometnim nesrećama stradalo je 14 pješaka, od kojih su tri teže ozlijeđena, a 11 lakše. Jedna prometna nesreća nastala je uslijed greške pješaka, dok su preostale nastale uslijed greške vozača.

Kako bi se povećala sigurnost pješaka, kao jedne od najugroženijih skupina sudionika u prometu, Policijska uprava istarska apelira na vozače da povećaju oprez i uvažavaju pješake u prometu:
- Usporite vozila kada se približavate pješačkom prijelazu zbog propuštanja pješaka koji prelaze kolnik!
- Zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz!
- Ne parkirajte vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu!

Ujedno podsjećamo pješake da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu:
- Koristite nogostup ili drugu površinu za kretanje pješaka, a u slučajevima kada nema nogostupa, hodajte što bliže rubu kolnika!
- Ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga!
- Ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom!
- Pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja!
- Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, prijeđite kolnik najkraćim putem, i to tako da ne ometate promet vozila!

(Rex)

Facebook komentari