Sunset centar slavi svoju adolescenciju - šesnaesti rođendan

Piše: MORENA POGLAJEN CARIĆ, VIŠA TRENERICA FITNESSA I BODY INSTRUKTORICA, VODITELJICA SUNSET CENTRA U PULI
Moj život je spoj tijela, pokreta, muzike, plesa, zdravlja, bolesti te zajedništvo svega toga s vježbanjem i pokretom s kojim ljudima želim dati radost upoznavanja i osjećaja njihovih tijela. Moja radoznalost, znatiželja, poziv i strast da zavirim u tijelo, tkiva i stanice traje odmalena i ne prestaje ni dan danas, jer nakon dvadeset i šest godina ovog poziva moja omiljena štiva i dalje su iz medicine, anatomije, fiziologije, raznih bolesti, sindroma, stanja i oštećenja, a sve s ogromnom željom u mogućnost spajanja znanosti zapada i istoka s mojim osjećajem za čovjeka u cjelini, bez da izostavim ijedan dio njegovog bića. 

Sve što sam radila, mislila, znala, osjećala i željela dovelo je i do otvaranja Sunset centra. Ponekad mi se čini da tih šesnaest godina uopće nije puno, a onda pomislim na šesnaest godina majčinstva i shvatim da je rast, razvoj i sazrijevanje centra i poslovanja podjednako izazovno, snažno, neizvjesno, glasno i tiho, radosno i ustrašeno kao i naša roditeljska uloga. Nakon te spoznaje znam vrijednost koju smo moji najbliži sadašnji i bivši zaposlenici i ja izgradili u centru.

Krenuli smo kao mali centar za rekreaciju odraslih i djece, davne 2004. organizirali igraonicu i stručnu osobu za čuvanje djece dok mame vježbaju (možete li zamisliti da nije predugo trajao interes?). Svjetski trendovi Zumbe, TRX-a i ostalih fitness programa krenuli su iz naše male dvorane, a onda se desio preokret u meni. Nakon završene Više trenerske škole na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu- smjer fitness, moja potreba da učim i dobijem što više različitih odgovora na mnogobrojna pitanja dovela su me do kineziološkog učilišta Body tehnike, Anamarije Jagodić Rukavina i otvorio mi se jedan ˝novi Svemir˝ u učenju, znanju, promatranju, holističkom pristupu, osjećaju, otkrivanju i upoznavanju sebe, tijela i organizma u cijelosti. Tada me život vratio mojoj medicinskoj struci koju sam tek malo zagrebla kroz srednju medicinsku školu i potrebi da pomažem. Naš centar ulazi u franšizno partnerstvo i opet kao pioniri u našem gradu i okolici donosimo program Body tehnike, individualni pristup vježbanju, terapeutski pristup kroz holističko, cjelovito i raznovrsno vježbanje te Stott pilates sprave za rehabilitaciju i rekreaciju. Body tehnika promijenila je moje razmišljanje o vježbanju, moj pristup ljudima ali ono na što sam joj najviše zahvalna, promijenila je mene. Kroz različite energetske vježbe i pristupe, radom na unutrašnjim organima, emocionalnim otkrivanjima kroz pokret i tijelo, promjenom prehrane i stavova pronašla sam i spojila onu djevojčicu koja pleše, majku, suprugu i poslovnu sebe. Naučila sam biti ˝uzemljena˝, propustiti teškoće i stresove, osjećati i prihvaćati ljude i njihove potrebe srcem te onim unutarnjim osjećajem pomagati, educirati i vježbati.  

Tako nekako prestala je i naša želja da pratimo trendove u različitim programima vježbanja, a rasla je želja za znanjem i rezultatima, zadovoljnim klijentima koji su prepoznali ˝ono nešto drugačije˝. Želja da naš prostor bude sigurno i uredno utočište (i u ovim Covid vremenima), da sva oprema i rekviziti bude ispravna i visoke kvalitete, da svako pitanje i nedoumica dobiju odgovor, svaka tegoba, dijagnoza, bolest ili stanje svoj program, pokret, terapiju, dodir i vježbu, da i dalje organiziramo javne tribine i predavanja o različitim temama vezanim uz zdravlje, a o kojima drugi ne pričaju, besplatne edukativne radionice i slično. Takvi ciljevi otvaraju i kutiju ˝neznanja˝ , potrebu da konstantno učimo, otkrivamo, istražujemo, mijenjamo i budemo u toku s najnovijim saznanjima o pokretu i tijelu. U obiteljskim i radnim obavezama to nam nije uvijek jednostavno i zato se naš tim uvećavao i smanjivao. Konstanta u edukacijama naš je prioritet, a izvrsnost u radu i visoki standardi prva osnova na kojoj gradimo našu izvrsnost. ˝Svo znanje koje imaš istovremeno te podsjeća i na svo ne znanje koje imaš˝. I.Rudan

Hvala svima koji jesu ili su bili dio našeg centra jer on je to što jest upravo zbog svake osobe koju smo upoznali, s kojom smo vježbali, učili, otkrivali i pronalazili rješenja za tegobe ili ciljeve. Mi jesmo njihova motivacija ali svaka osoba koja uđe u naš centar je jedan novi planet koji upoznajemo i zbog kojeg istinski uživamo u našem svakodnevnom istraživačkom i edukativnom pozivu.

Da, naši dani i dvorane ponekad izgledaju kao učionice u osnovnoj školi (učimo gdje su lijeva i desna strana; kako se zovu i gdje se nalaze pojedini dijelovi tijela; što sve mogu naša stopala, otkrivamo kako opet puzati, hodati...), liječnička ordinacija (često kažem da sam do sada i ˝završila medicinski fakultet˝ jer imam želju i vrijeme da osobi na sve moguće načine objasnim, nacrtam i kroz vizualizaciju predočim što se u njihovim tijelima dešava, što i kako izgleda njihova bolest, oštećenje ili povreda...) , grupna psihoterapija (to su najdraži izazovi u našem poslu jer sav stres, iskustva i emocije naša tijela spremaju u svoja tkiva i kada ih disanjem i određenim pokretima pokrenete spremni ste i na suze, smijeh, ljutnju...), dijagnostička poliklinika (jer treba otkriti koji su sve razlozi za bol, nelagodu, povredu, trnce, glavobolje...) , FBI istraga ili potraga za izgubljenim blagom (uvijek je to blago skriveno unutar našeg tijela, a mi smo zbilja dobri istražitelji), ali uvijek je tu puno razumijevanja, smijeha, pozitive, zajedničke podrške, učenja i empatije. Moja ˝opsesija˝ za istraživanjem i upoznavanjem svega što mi jesmo (duša- tijelo-um) toliko je jaka da je želim dijeliti sa svima, da vježbanje postane užitak, da svatko nauči pronaći u sebi lijek i rješenje za ono što ga boli ili muči kroz vježbanje i pokret, da upoznate sebe i svoje tijelo jer u toj kućici dišete i živite svaki dan, a tako se nemarno ponašamo prema njoj. Da, kada me pitate što je moj zadatak u životu onda ću vam reći: ˝Želim dijeliti svoje znanje, svoja iskustva, svoju priču i svakoj osobi dati onoliko iskustva, savjeta i pokreta koliko želi i može primiti u trenutku našeg susreta.˝

(Rex)

Facebook komentari