Sugestivna glazbeno - poetska večer rovinjskog BaRoMusa

SOPRANISTICA, NARATOR I LUTNJA 'CAPELLA FRINIANA' ZA NESVAKIDAŠNJI DOŽIVLJAJ
Na tradicionalnoj festivalskoj pozornici u rovinjskoj crkvi sv. Franje nastavljen je program 15. BaRoMus Festivala gdje je upriličena zanimljiva glazbeno - poetska večer čiji su protagonisti bili sopranistica Marta Schwaiger, glumac Zoran Kelava u ulozi naratora i lutnjist Igor Paro. Gostujući umjetnici okupljeni u sastavu Capella Zriniana izveli programom pod nazivom Fantasia poetica - Barokna glazba tragom lirike Nikole Zrinskog i Frana Krste Frankopana i okupljene poveli na zanimljivo glazbeno – poetsko putovanje.

Ansambl Capella Zriniana osnovao je 2017. godine hrvatski lutnjist Igor Paro s ciljem istraživanja i promoviranja hrvatske i europske barokne glazbe iz vremena i okruženja hrvatskih plemićkih obitelji Zrinskih i Frankopana u 17. stoljeću. Osnivač ansambla je ujedno i autor umjetničkog koncepta predstavljenog programa. On ovim programom  koristeći multidisciplinarno istraživanje povijesti glazbe, kao i sinergiju umjetničke i tradicijske glazbe uz pjesništvo Zrinskih i Frankopana Capella Zriniana uspješno uspijeva omogućiti doživljaj jedne mnogo šire i kompleksnije slike glazbenog baroka, kao i uvid u neke do sad manje poznate ili zagubljene segmente hrvatske i europske glazbene baštine 17. stoljeća.

Slijedom povijesnih okolnosti nije sačuvano gotovo nikakvih fizičkih tragova o eventualnom glazbenom životu u krugu obitelji Zrinskih i Frankopana. Ipak, budući da su se mnogi članovi ovih obitelji bavili književnošću u njihovom pjesništvu su primjetne brojne referencije na glazbu.

Igoru Pari, autoru ovog programa poslužila je i  zbirka erdeljskog franjevca Ioana Caionija (1629. – 1687.), poznatoj pod nazivom  Caioni Codex zahvaljujući kojoj je bilo moguće uvidjeti   kakva se glazba u drugoj polovici 17. stoljeća njegovala u istočnoj Europi - uz skladbe tada poznatih talijanskih, austrijskih i njemačkih skladatelja tu se posve ravnopravno nalaze i izuzetno zanimljivi zapisi onodobne tradicijske glazbe.

Tijekom ove sugestivne večeri Igor Paro je na lutnji, tiorbi i citternu izveo djela ranobaroknih majstora kao što su G. Sanz i  A. Piccinini. Glumac Zoran Kelava u ulozi naratora je kazivao poeziju Balassi Bálinta i Nikole Zrinskog Čakovečkog, Frana Krste Frankopana i  Ane Katarine Zrinske.Izvrsna  sopranistica Marta Schweiger je uz pratnju Igora Pare izvela skladbe G. Caccinija, A. Grandija i G. Frescobaldija i B.Strozzi.

(REx)

Facebook komentari