2. “Adriatic Cemetery days” i na Mornaričkom groblju - VIDEO

JEDINSTVENI STRUČNI SKUP O GROBLJIMA I POGREBNIM USLUGAMA
U pulskom hotelu Park Plaza Histria u tijeku je dvodnevna stručna konferencija 2. Adriatic Cemetery days, namijenjena tvrtkama koje održavaju grobljima i bave se pogrebnim uslugama, a održava se u organizaciji časopisa Komunal i pulskog gradskog trgovačkog društva Monte Giro d.o.o.

Riječ je o jedinstvenom skupu koji obrađuje ovu tematiku u Hrvatskoj i regiji, a okuplja brojne sudionike iz područja pružatelja pogrebnih usluga, komunalnih tvrtki, jedinica lokalne i regionalne samouprave, državnih i međunarodnih institucija, nevladinih udruga, dobavljača tehnologija te drugih subjekata uključenih u pogrebne usluge i očuvanje kulturne baštine na grobljima.

Drugoga dana konferencije u Puli, sudionici skupa obišli su Mornaričko groblje, te se upoznali sa njegovom poviješću, značajem i načinom održavanja istog. Direktor Monte Gira d.o.o. Darko Buršić, predstavio je Mornaričko groblje kao jedno od najvećih vojnih groblja u Europi, svojevrsni pulski Titanik, na kojem su svoja počivalita našli pripadnici mnogih europskih naroda.

K.u.k Marinefriedhof je spomen groblje koje se nalazi na Stoji, smješteno nadomak predivne uvale Valkane, omiljenim šetalištem Puljana.  Ovo austrougarsko groblje otvoreno je 1862. godine, a za njegovo je uređenje Ministarstvo mornarice kupilo četiri tisuće četvornih metara zemlje. Danas se groblje rasprostire na više od 22 tisuće četvornih metara, a na njemu je prema dostupnim podacima pokopano oko 150.000 ljudi.

Šetnja kroz Mornaričko groblje zasigurno je šetnja kroz predivan park, jer groblje je uređeno i obnovljeno 1990. godine uz pomoć austrijskog Crnog križa i Njemačkog narodnog saveza za brigu o ratnim grobovima. No, šetnja Mornaričkim grobljem šetnja je i kroz pulsku povijest. Naime, na ovom je groblju pokopano i 12 austrougarskih i jedan turski admiral, pokopano je i tristotinjak talijanskih i njemačkih vojnika, pokopane su i žrtve brodske nesreće Baron Gautsch te posade bojnih brodova Szent Istvan i Viribus Unitis. Groblje je uvršteno u popis spomenika pod zaštitom Haaške konvencije.
Spomen-ploča poginulima na talijanskoj krstarici Cesareu Rossarolu.

Zahvaljujući akciji i poduzetnosti austrijskog Crnog križa koji se brine o brojnim vojnim grobljima na prostoru negdašnjega carstva, u obnovu i uređenje Mornaričkog groblja u Puli uloženo je dva milijuna nekadašnjih maraka. To je groblje postalo svojevrsni most austrijsko-hrvatskog prijateljstva. U povodu završetka njegove obnove 3. svibnja 1997. u Domu hrvatskih branitelja (bivši Mornarički casino koga su svojim prilozima sufinancirali austro-ugarski časnici), održan je nakon 1914. prvi mornarički bal.

Na vanjskom zidu crkvice sv. Nikole na Mornaričkom groblju nalazila se spomen-ploča Janku Vukoviću-Podkapelskom koji je po vlastitom odabiru potonuo zajedno sa zastavnim brodom SMS Viribus Unitis 1. studenog 1918. godine.
Natpis na ploči glasio je: ZUM ANDENKEN / an / Janko Vuković-Podkapelski / K.u.K. Linienschiffskapitän / Kommandant S.M.S. VIRIBUS UNITIS / der am 1. Nov. 1918. im Hafen von Pola den / Heldentod fand. / Die Witwe (U SPOMEN / na / Janka Vukovića-Podkapelskog / c. i kr. linijskog kapetana / zapovjednika S.M.S. VIRIBUS UNITIS / 1. studenog 1918. u puljskoj luci / dočekao herojsku smrt. / Udovica).
Danas se spomen-ploča nalazi u Vojnom muzeju u Beču, dok je u Puli postavljena replika u mramoru nepotpunog sadržaja s izvorne ploče.  Valja zamijetiti kako je na spomen-ploči naveden čin linijskog kapetana, iako je Podkapelski poginuo s činom kontraadmirala kojeg mu je u ime Narodnog vijeća SHS dodijelio Ante Tresić Pavičić, no Jankova udovica taj čin nikad nije priznala.

Na otvorenju dvodnevne konferencije u ponedjeljak, 20. studenoga u Hotelu Histria,  direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj istaknula je kako Pula njeguje svoju bogatu kulturno-povijesnu baštinu i vrijedne spomenike koji iz godine u godinu u Pulu privlače sve više posjetitelja. Dodala je i to kako su groblja ogledala našeg povijesnog i religijskog identiteta te predstavljaju i turistički potencijal, a kao primjer je izdvojila upravo Mornaričko spomen groblje u Puli. Okupljenima se obratila i predsjednica Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić koja je naglasila kako će komora uvijek biti partner vrijednim poduzetnicima koji obavljaju ovu specifičnu djelatnost.

Konferencija ima multidisciplinaran pristup financiranju projekata iz EU fondova, kao i primjenu prostorno-planskih, arhitektonskih i tehnoloških rješenja u upravljanju grobljima. Zapaženi dio programa bit će teme povezane s održavanjem groblja, hortikulturom i projektima spomeničke obnove te primjene sofisticiranih informatičkih rješenja povezanih s djelatnostima turističkih ruta i općenitog upravljanja grobljima.

Domaćin ovogodišnje konferencije je Monte Giro d.o.o., a pokrovitelji su grad Pula, TZ grada Pule i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.
Nakon obilaska Mornaričkoga groblja na Stoji, sudionici konferencije uputili su se i u razgled pulskog Gradskog groblja u Šijani.

Opširnije o Mornaričkom groblju u Puli pogledajte u video prilogu u izjavi direktora Monte Gira d.o.o. Darka Buršića.

(J. Vitasović)

Video vezan uz članak

Facebook komentari