Studija utjecaja na okoliš ŽCGO Kaštijun je izrađena profesionalno

REAGIRANJE MZOPU
Iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva nam je danas stiglo reagiranje u svezi s člankom pod naslovom GROZD: Kaštijun je teški kriminal, objavljenim 26. siječnja. Smatramo nepotrebnim beskonačno demantiranje optužbi Istarskog grozda na račun državnog tajnika dr. Nikole Ružinkog, samo zato što Fakultet strojarstva i brodogradnje, ustanova u kojoj je državni tajnik nekada bio zaposlen, radi na svojoj uobičajenoj registriranoj djelatnosti izrade Studija utjecaja na okoliš. Studija utjecaja na okoliš za Županijski centar gospodarenja otpadom (ŽCGO) Kaštijun je izrađena profesionalno i prošla je postupak procjene sukladno Zakonu o zaštiti okoliša, a prezentirana je i predstavnicima EU. Želimo istaknuti da Fakultet strojarstva i brodogradnje ne može prekinuti svoju redovitu djelatnost samo zato što je jedan od njegovih profesora postavljen na dužnost državnog tajnika.
Što se tiče MCI tehnologije koju zagovara Istarski Grozd, moramo iskazati naše iznenađenje da ova Udruga zagovara termičku obradu otpada u odnosu na mehaničko – biološku obradu otpada te da zagovara daleko skuplje rješenje i investiciju od one koju  predviđa  Plan gospodarenja otpadom.
Iz članka o MCI tehnologiji, objavljenog u Glasu Istre 9. prosinca 2008. godine, razvidno je da predstavnici Istarskog grozda nisu razumjeli o čemu se radi, s tim da, kako nismo nazočili prezentaciji (niti smo bili pozvani) ne znamo jesu li predstavnici Eko Stara objasnili nazočnima da se nakon MCI termičke obrade mora računati s inertnim ostatkom od oko 30%,  što je gotovo identično onom predviđenom u projektu ŽCGO Kaštijun, da se MCI tehnologijom proizvodi gorivo iz otpada (RDF) isto kao i tehnologijom mehaničko–biološke obrade otpada i da je količina proizvedene energije potpuno ista kao i u predviđenom projektu. Očito se još zaboravilo napomenuti koliko hektara površine treba za odlaganje inertnog ostatka za period od dvadesetak godina i kud bi s tim...
Postoji i jedna bitna razlika između ova dva tehnološka postupka (MBO i MCI) zbrinjavanja otpada, a to je visina investicije,  koja je kod MCI tehnologije oko 50 – 60 milijuna EUR (prema članku iz Glasa Istre) dok su javna ulaganja u projekt ŽCGO Kaštijun oko 18 milijuna EUR, odnosno oko 35 milijuna EUR računajući i MBO tehnologiju koja će se financirati iz zajma EBRD-a.
Moramo priznati da nas iznenađuje da se po tko zna koji put pojavljuju naslovi o mogućem kriminalu u sustavu gospodarenja otpadom, a sva argumentacija koju protivnici izgradnje ŽCGO imaju je ili polu-informacija, ili, namjerno potpuno dezinformiranje javnosti. Mi ne možemo tvrditi da je upravo to kriminal,  te da su te grupe povezane s nekim predstavnicima koji nude skuplje tehnološka rješenja, ali polako postaje jasno da interes autora ovih članaka nije zaštita okoliša, kao niti smanjenje troškova izgradnje sustava gospodarenja otpadom. (REX)

Facebook komentari