Studenti ipak odustali od povratka u Hrvatsku

ZBOG SVOJE SIGURNOSTI I SIGURNOSTI SVOJIH BLIŽNJIH, STUDENTI SU ODUSTALI OD POVRATKA
Budući da Sveučilište Jurja Dobrile u Puli provodi programe mobilnosti studenata koji se nalaze unutar i izvan Europe koji su, kao i ostatak svijeta, zahvaćeni pandemijom koronavirusa, Regional Express održava kontakt s Uredom za partnerstvo i projekte Sveučilišta kako bi pravodobno informirao javnost o stanju studenata van Hrvatske.

Kako se situacija u cijelom svijetu mijenja iz dana u dan, tako se potežu i sve veći napori oko sigurnosti studenata koji se nalaze van Hrvatske. U srijedu, 25. ožujka izvijestili smo javnost kako je određeni broj studenata najavio svoj povratak u Hrvatsku. Zbog svoje sigurnosti i sigurnosti bližnjih, student su odustali od povratka. Iz Ureda za partnerstvo i projekte Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli doznajemo kako se u inozemstvu nalazi 15 pulskih studenata se 10 nalazi na studijskom boravku i jedna studentica na praksi.

Zemlje Europe u kojima se i dalje nalaze studenti su: Češka Republika, Španjolska, Portugal, Austrija, Njemačka, Slovačka i Nizozemska. Izvan Europe se nalaze dvije studentice na boravku u Rusiji te dvije studentice u Japanu.
Iz Ureda za partnerstvo i projekte Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli ističu kako su u redovnom kontaktu sa studentima te kako studente povezuju s našim veleposlanstvima.

Kako Hrvatska ulaže napore u povratak svojih studenata u zemlju, tako i strane zemlje teže povratku studenata koji se nalaze na razmjeni u Puli. Za sada se vratilo troje studenata te ih trenutno u Puli boravi 24-ero.  Ti studenti dolaze iz Francuske, Španjolske, Poljske, Češke Republike, Rumunjske, Poljske, Bugarske, Italije, Kanade, Izraela i Bosne i Hercegovine.

Iz Ureda za partnerstvo i projekte Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli javljaju: „Zbog situacije s koronavirusom imali smo 6 otkazanih mobilnosti, a svakodnevno primamo mailove od studenata koji nam javljaju da će možda privremeno otići kući dok se situacija ne smiri slijedom čega možemo očekivati i veći broj odustajanja u narednim tjednima. Ove godine na našem učilištu je trebalo boraviti preko 70 stranih studenata, no trenutna situacija će bitno utjecati na smanjenje broja dolaznih mobilnosti.“

Zbog novonastale situacije koja se mijenja iz dana u dan, Sveučilište je otvorilo posebni link sa svim potrebnim informacijama vezanim za COVID-19. Uz link, oformili su i grupu potpore.

(REX/L.Agičić)

Facebook komentari