Stožer za civilnu zaštitu IŽ-je o ovotjednom toplinskom udaru

PRIDRŽAVAJTE SE SLIJEDEĆIH UPUTA!
Načelnik stožera Civilne zaštite IŽ-je Dino Kozlevac, uputio je priopćenje istarskoj javnosti, a vezano za visoke temperature zraka koje nas ovoga tjedna očekuju u Istri:

"Prema prognozi meteoroloških službi od utorka 1. kolovoza 2017. te u narednih 10 dana na području lstarske Županije očekuje se toplinski val s prognoziranim temperaturama zraka višim od 35"C. Stožer civilne zaštite lstarske Županije poziva i savjetuje sve ljude da se pridržavaju slijedećih uputa:
1. Zbog visokih temperatura i opasnosti od nastanka požara zabranjeno je loženje vatre i obavljanje bilo kakvih radnji vezanih uz opasnost od nastanka požara na otvorenom prostoru. Zabranjeno je ložiti vatru za roštilj van za to odredenih prostora.

2. Ako se primijeti vatra odmah dojaviti vatrogascima na broj 193, službi 112 ili policiji na broj 192.

3. lzbjegavati boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana u razdoblju od 10 do 17 sati; osobito djeca, trudnice, starije osobe, kronični bolesnici.

4. Piti redovito i izbjegavati alkohol i napitke sa previše kofeina i šećera te jesti laganu hranu u više obroka.

5. Ne ostavljati djecu i životinje u parkiranim vozilima.

6. Ako osjetite vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju popijte vodu ili voćni sok te što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu tijela.

7. U slučaju potrebe nazovite hitnu pomoć na broj 194 ili službu 112.
 

(rex/ Manuel Angelini)

Facebook komentari