Stolni tenis u Poreču, Poreštini i Istri 2018.

PERJANICA JE STK ''PULA''                                                                                               
Stolni tenis u Poreču bio je jedan od najuspješnijh sportova više od 15 godina. Zadnjih nekoliko godina desile su se neke čudne turbulencije u pojedinim klubovima. Zahvaljujući novom klubu u Poreču kako bi on ostao sam u Poreču ugasili su se dva porečka kluba STK “Nova Vas“ i  GSTK “Poreč“, i ne samo ta dva kluba nego i STK ''Sveti Lovreč'' se ugasio, a STK ''Kanfanar''ostao bez trenera. Nedavno se morao osnovati novi klub STK ''Parenzo'' koji će nastaviti 33-godišnju tradiciju STK ''Poreč''.

Već duže vrijeme ne rade klubovi na Poreštini STK ''Bambi'' Kaštelir-Labinci, STK ''Žbandaj'', STK ''Vižinada'', STK ''Funtana'' iako osnovani nikada nisu radili. U Istri prestao je raditi i STK ''Buje''. Prije tri godine u Istri je bilo registrirano čak 22 kluba, a danas ih ima samo 14. Iz okolice Poreča najaktivniji je STK ''Vrsar''. Trener Miodrag  Banjac posložio je odlično klub koji je danas poslije STK ''Pula“'' najbolje plasiran po sveukupnim rezultatima u Istri.

Tu je i STK ''Maestral'' sa puno više godina postojanja, a STK ''Brovinje'' zadnjih dvije godine stagnira. Mora se spomenuti i STK ''Jadran'' iz Poreča koji je prije dvije godine osnovan i imao velike ambicije da zamjeni GSTK Poreč, ali nije niti malo u tome uspio jer rezultati su prosječni prema rezultatima koje je postigao GSTK ''Poreč''.

Od susjednih klubova STK ''Tar-Vabriga'' i STK ''Višnjan'' rade bez nekih značajnih rezultata, s tim da je STK “Višnjan“  poznat po aktivnostima ''Rekreacija za sve'' i prigodnim turnirom povodom Dana Općine.

Kada pogledamo Istru tu je STK ''Pula'' kao nositelj svih aktivnosti u samom vrhu Hrvatske. Obje ekipe su uspješne u super ligi, škola stolnog tenisa također je jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj, a i uvjeti su super što je uvjet za dobre rezultate.

STK “Pazin“ je najviše napredovao od klubova koji su osnovani prije 3 do 5 godina. Ostali klubovi kao što su STK ''Buzet'', STK ''Val Schark''-Fažana, STK ''Kanfanar“, STK ''Novigrad'' ,STK ''Arena Ferro''-Pula rade ali u
tim nekim klubovima nema kadrova tako da i nema mladih.

Sveukupni dojam da ima 14 klubova je dobar, ali mladih nema niti približno dovoljno jer nema trenera koji rade profesionalno. Uvijek je problem u sredstvima tako da od svih tih klubova jedino Pula i možda još neki imaju sredstva da plate trenera koji bi sigurno kao profesionalni trener mogao stvoriti generaciju mladi koji bi bili okosnica u
klubu.
    
(rex/S.LUKAČIĆ)

Facebook komentari