Gordana Jeromela Kaić: Izoliranost tijekom pandemije najteže pada djeci

EVO ŠTO SU VIJEĆNICI PITALI TIJEKOM AKTUALNOG SATA
U tijeku je 30. Sjednica Gradskog vijeća Grada Pule. Iscrpljena je točka 'Vijećnička pitanja', te u nastavku redom donosimo postavljena pitanja i odgovore na njih.

Vijećnicu Dunju Račić je zanimalo na koji se način Grad Pula uključio u pomoć građanima koji su u razornom potresu ostali bez svojih domova.
Drugo pitanje postavila je pročelnici Elviri Krizmanić Marjanović vezano uz zadovoljenja broja učionica kako bi učenicima bilo omogućeno pohađanje jednosmjenske nastave.

Na prvo pitanje odgovorio je gradonačelnik Boris Miletić istaknuvši kako je Grad Pula izdvojio 200.000 kuna za pomoć ugroženim područjima, a na teren su upućeni i vatrogasci s psima tragačima. Miletić se ujedno zahvalio građanima koji su pokazali veliku humanost i veliko srce, te za ljude bez doma otvorili vrata svojih smještajnih kapaciteta, omogućili obroke i pružili razna druga dobročinstva.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović iznijela je kako od 10 osnovnih škola na području Grada Pule, njih 8 organizira jednosmjensku nastavu, dok se u OŠ Kaštanjer i OŠ Šijana nastava odvija djelomično u jednoj smjeni gdje učenici nižih razreda pohađaju dvije smjene. 'Unatoč dobrim brojkama u odnosu na druge gradove, raditi ćemo na tome da sva djeca mogu nastavu pohađati u jednoj smjeni', zaključila je Marjanović.

Vijećnik Ivan Nekić imao je pitanje za pročelnika Ureda Grada Aleksandra Matića od kojeg je zahtijevao odgovor vezan za stanje nezaposlenosti u Gradu, ali i za mjere pomoći gospodarstvu.
Njegovo drugo pitanje bilo je upućeno direktoru Herculanee Igoru Starom koji je trebao dati informaciju o dinamici radova na izgradnji sustava odvodnje.
Matić je istaknuo kako mjere pomoći poduzetnicima pomažu, ali unatoč njima brojke nezaposlenosti nisu male, novo nezaposlenih je na kraju prošle godine bilo 355 više, a stopa nezaposlenosti je 7%. Najpogođenija grana je zasigurno turizam, dok je u nekim djelatnostima zaposlenost čak rasla, to su IT sektor i građevina, zaključio je Matić.

Građani Dolinke, Busolera i Valdebeka uskoro će biti spojeni na kanalizacijsku mrežu, i to oko 100 objekata bi trebalo dobiti priključke čime će više od 90% kućanstava tih područja biti spojeno na mrežu. Konkretno će to biti 70-ak kuća u Valdebeku, dok se ostatak odnosi na Busoler i Dolinku, rekao je Stari.
Značajno veća investicija očekuje se na Velom vrhu, a sredstva su osigurana i za područje Štinjana.

Vijećnicu Jadranku Černjul je zanimalo koliko INK, s obzirom na pandemiju uspijeva organizirati programe za djecu i mlade.
Slično pitanje je uputila tajniku Pula Sporta Branku Uležiću, ali vezano za treninge i druge sportske aktivnosti.

Ravnateljica INK Gordana Jeromela Kaić pojasnila je kako su upravo djeca i mladi u normalnim uvjetima brojna publika u INK, i to najčešće u organiziranom, grupnom obliku, njih tek 20% dolazi individualno s roditeljima. Njima se je INK približio popularnim programima i istim takvim cijenama, ali i vrlo kvalitetnim programima. Dodala je kako upravo djeca najteže podnose izoliranost od kontakata i druženja, te su iz INK za 12 mjesec prošle godine odlučili ponuditi online virtualno – interaktivni program 'Gospodin zastorčić' koji je rezultirao sa oko 3500 poveznica koje su pratile grupe, što bi bilo preko 15000 djece, a to je pak puno više nego u uobičajenim okolnostima, rekla je Jeromela Kaić i dodala: 'Znakovito je koliko djeci nedostaju društveni kontakti i događaji. Bez obzira što smo posegnuli za alatom koji nije kazališni, dobili smo veliki broj posjetitelja za koje se nadamo da ćemo uskoro predstave prikazivati uživo'.

Iz Sportske zajednice Grada Pule, Branko Uležić je naglasio kako se uskoro očekuje popuštanje mjera i vraćanje svih sportaša svojim uobičajenim aktivnostima, dok za sada samo poneke skupine imaju tu mogućnost poput boćara i judaša, te onih kategoriziranih od strane HOO, HPO i HSSG.

Vijećnicu Elenu Gattoni Stepanov zanimali su uvjeti upisa djece u jaslice Rin Tin Tin vrtića, kao i praksa boravka djece na otvorenom obzirom na klimatske i prirodne blagodati.
Pitala je i o dovršetku radova dječje knjižnice pored tržnice.

Na prvo pitanje odgovorila je ravnateljica dječjeg vrtića Rin Tin Tin Tamara Brussich koja je istaknula da će ove godine postojati mogućnost upisa djece jaslićke dobi koja do upisa nisu napunila godinu dana, a da će se ove godine još ranije započeti s boravkom djece na otvorenom.

Ravnateljica Gradske knjižnice Pula Nela Načinović istaknula je kako su roditelji djece zadovoljni novom budućom lokacijom dječje knjižnice, te dodala kako djeca tijekom pandemije mogu posuditi i do 10 naslova knjiga uz mogućnost naručivanja telefonom i emailom.

Kako pulska knjižnica stoji s e-knjigama zanimalo je vijećnika Valtera Boljunčića na što mu je ravnateljica knjižnice Nela Načinović odgovorila kako knjižnica raspolaže s više od 2000 talijanskih naslova, kako je tijekom 2020 godine 892 članova posudilo preko 3500 e knjiga, dok je Knjižnica tijekom prošle godine kupila nova 174 naslova. Posebno su zanimljive audio knjige za djecu, a broj posuđenih knjiga, čini se najviše raste zbog pandemije.

Drugo pitanje vijećnika Boljunčića odnosilo se na otvaranje punionice za autoplin u Šijani, na što je odgovorio direktor Plinare Dean Kocijančić koji je otvorenje najavio za 1. veljače, dok će do ljeta biti otvorena i punionica za male kampere, dodao je.

Vijećnika Ardemia Zimolla je zanimalo poslovanje Pulaprometa tijekom pandemije, kao i podjela posuda za selektivno prikupljanje otpada.

Direktor Pulaprometa Igor Škatar istaknuo je nezadovoljstvo poslovanjem tijekom pandemije, dok se, kako kaže, u medijima javni prijevoz prikazuje kao mjesto najvećeg širenja zaraze, a u isto vrijeme, kaže, najveći broj korisnika usluga Pulaprometa su i dalje penzioneri, dakle najugroženije skupine.

Igor Stari je ispred Herculanee najavio kako do kraja tjedna stižu kompletne količine posuda za selektivno prikupljanje otpada te kako će se intenzivna podjela odvijati kroz dva mjeseca. Posude su do sada dobili stanovnici Štinjana i Velog vrha. Građanima je poručio da će posude dobiti na kućni prag, a da će svako naselje prije podjele o tome biti obaviješteno. Zimollo je pak građanima uputio apel da se prilikom selektiranja otpada pridržavaju pravila selektiranja. (rex/D.F.)

Facebook komentari