Stanje sigurnosti u cestovnom prometu

VIKEND OD 4. DO 6. KOLOVOZA 2017. GODINE
Tijekom proteklog vikenda, na području Policijske uprave istarske, dogodilo se 29 prometnih nesreća, od čega osam s ozlijeđenim osobama i 21 nesreća s materijalnom štetom. U nesrećama je lakše ozlijeđeno devet osoba. Alkohol kod vozača evidentiran je u četiri prometne nesreće. Najčešći uzrok prometnih nesreća je nepoštivanje prednosti prolaska, uslijed čega se dogodilo osam prometnih nesreća. Neprilagođena brzina kao greška evidentirana je četiri prometne nesreće i to na području:

PP Poreč-Parenzo

- na kolniku županijske ceste 5116, Zelena laguna
- na kolniku županijske ceste 5198 u Poreču

PPrP Pula-Pola

- na raskrižju ulica Jeretova-Osječka u Puli
- na lokalnoj cesti 50162 u Puli

Utvrđeno je 474 prekršaja, od kojih izdvajamo:

- nepropisna brzina – 167 prekršaja
- vožnja pod utjecajem alkohola – 39 prekršaja
- nekorištenje sigurnosnog pojasa – 43 prekršaja
- korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 22 prekršaja
- nepropisno pretjecanje – 56 prekršaja
- ostali prekršaji – 147 prekršaja

Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 692 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno 40 vozača i 10 vozila. Izdvajamo:

U petak, 4. kolovoza oko 18.40 sati, nadzorom brzine kretanja vozila, utvrđeno je da je 30-godišnji vozač upravljao motociklom BMW, kolnikom Istarskom ipsilona (Kanfanar-Tunel Učka) te je kod čvora Cerovlje, na mjestu gdje je ograničenje brzine 80 km/h, upravljao motociklom brzinom od 165 km/h, s kojim je prethodno izvršio radnju pretjecanja dva vozila preko pune uzdužne središnje linije. Zbog počinjenog prekršaja prekoračenja brzine i nepropisnog pretjecanja, vozaču je izdan obavezni prekršajni nalog na iznos od 3.500 kn i izrečena mu je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom A kategorije u trajanju od mjesec dana.

U nedjelju 6. kolovoza u 3.40 sati, u Puli, na kolniku Ulice 43. istarske divizije, policijski službenici zaustavili su moped Piaggio, kojim je upravljala 35-godišnja vozačica. Nad vozačicom je obavljeno alokotestiranje, kojom prilikom je utvrđena koncentracija alkohola od 2.32 g/kg, a kontrolom vozila utvrđeno je da je upravljala mopedom kojem je istekla važnost prometne dozvole. Zbog opasnosti od ponavljanja prekraja, vozačici je određen smještaj u posebnim prostorijama PU istarske do prestanka djelovanja opojnih sredstava te je protiv iste podnijet optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu. (REX)

Facebook komentari