Srebro u Omišlju za žensku klapu Teranke

NAKON OMIŠA, ODLIČAN NASTUP I U OMIŠLJU
Prvi festival ženske klapske pjesme, Omišljanska rozeta, održao se jučer, 4.8.2015. u 21 sat na omišljanskoj placi. Riječ je o međunarodnom festivalu na kojem je u jednoj večeri nastupilo 14 ženskih klapa iz svih dijelova Hrvatske, ali i iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Klapsko pjevanje na otoku Krku ima tradiciju dugu više od četiri desetljeća i upravo je ta tradicija dala ideju da ovakav jedan festival zaživi. Odaziv ženskih klapa je bio velik, što potvrđuje da je žensko klapsko pjevanje u usponu.

   Naglasak je bio na izvornoj klapskoj pjesmi, a uz nagradu publike, dodijeljene su i tri nagrade stručnog žirija - prva od pet tisuća kuna, druga od tri tisuće te treća od tisuću kuna. Kao simbol festivala poslužila je rozeta iz 15. stoljeća, upečatljiv detalj koji dominira na ulazu u župnu crkvu, a koja je i sama najvredniji kulturno-povijesni spomenik našeg mjesta. Nagrada žirija bila je  rozeta, a nagrada publike Meštar Sinoga. Stručno povjerenstvo sačinjavali su vrsni glazbenici: Bojan Pogrmilović, Helga Dukarić-Dangubić, Marko Rogošić, Anamaria Doricich i Ana-Marija Ilić.

   Na ovom prvom festivalu jučer su se predstavile ženske klape: Senjkinje iz Senja, Teranke iz Pule, Volta iz Šila, Fritule iz Kopra (Slovenija), Kolanjke iz Kolana, Mažurana iz Omišlja, Stridonne iz Štrigove, Zvizdan iz Posušja (BiH), Hreljin iz Hreljina, Libar iz Privlake, Sveta Jelena iz Dramlja, Drača iz Mostara (BiH), Kandelora iz Zemunika i Lipa iz Litije (Slovenija).

   U vrlo velikoj konkurenciji klapa Teranke, pod vodstvom Danijela Dražića, izvedbom narodne dalmatinske pjesme u obradi Joška Ćalete "Sagradit ću kuću poli mora" i "Na voj zemlji pripošćenoj" Mojimira Čačije, osvojila je 2.nagradu stručnog ocjenjivačkog suda. Predsjednik stručnog žirija Festivala, Bojan Pogrmilović, uručio je nagradu i čestitao na uvjerljivom nastupu i poželio klapi još mnogo uspjeha. Treću nagradu odnijela je klapa Lipa iz Litije, a prva nagrada i nagrada publike pripala je klapi Drača iz Mostara.

   Ovo je bio još jedan nastup Teranki gdje su kao jedine predstavnice Istre opravdale svoj dugogodišnji rad. Teranke su za ovaj festival izabrale dvije, tehnički i muzikalno, zahtjevne skladbe koje rijetko koje ženske klape izvode. U njihovom uigranom i zanimljivom nastupu mogla se osjetiti strast koju gaje pjema klapskoj pjesmi i zrelost u interpretaciji. Sudeći po reakcijama publike, Teranke su uspjele svoj doživljaj pjesme prenijeti na prepunu omišljansku Placu.

   Podsjećamo da su prije deset dana Teranke osvojile 3.nagradu na Omiškom festivalu dalmatinskih klapa, te je ovo za njih drugi veliki uspjeh u tako kratkom vremenu. Do kraja godine imaju još puno nastupa za realizirati, a planiraju  i putovanje na međunarodno natjecanje u Torre del Lago u Italiji. REX

Facebook komentari