Sprema li se privatizacija voda?

DEMETLIKA I DAUS ODRŽALI KONFERENCIJU ZA NOVINARE
Saborski zastupnici IDS-a Tulio Demetlika i Emil Daus na danas održanoj konferenciji za medije u Puli još jednom su ukazali na moguću namjeru vladajućih da privatiziraju vodne resurse, vodoopskrbnu infrastrukturu i samu vodnu uslugu u Hrvatskoj.

Na samom početku, Daus je kazao kako je nedavno završen postupak e-savjetovanja po prijedlogu Zakona o vodnim uslugama te je dodao da je, nakon što je analizirao Zakon, uključujući i odgovore na dane komentare i primjedbe, jasno vidljivo da se predlagatelj isključivo ograničio na formalistički pristup, bez ozbiljne analize učinka zakona.

„Zbog toga, ali i dosadašnjeg iskustva državnog upravljanja javnim i općim dobrom iskazujemo zabrinutost jer se ovim prijedlogom zakona omogućava objedinjavanje postojećih javnih tvrtki za pružanje vodnih usluga – vodooposkrbe i odvodnje. Ono što već sada moramo znati je da li je to prvi korak ka privatizaciji istih“ istaknuo je saborski zastupnik IDS-a.

Dalje u govoru, Daus se dotaknuo uloge lokalne samouprave koja je po njegovim riječima u cijelosti umanjena jer je prijedlogom zakona predviđeno da Vlada ima stvarnu nadležnost za odlučivanje o obavljanju ove djelatnosti. "Na taj način država će dobiti potpunu kontrolu nad sustavom" napomenuo je Daus podsjetivši da je HDZ-ova Vlada u mandatu 2007-2011. već pokušala privatizirati vode, ali je odustala tek nakon snažne reakcije i protivljenja Hrvatske biskupske konferencije.

„Zabrinuti smo da taj centralistički pristup upravljanja ne bi ponovno doveo do pokušaja privatizacije voda“ kazao je Daus dodajući da tome u prilog ide činjenica da su dani zaista kratki rokovi za provođenje postupka objedinjavanja od samo 3 mjeseca što je u praksi neprovedivo. „Kratki rokovi za donošenje Zakona i kratki rokovi za provođenje postupka objedinjavanja, uz stvarnu nadležnost Vlade za odlučivanje u daljnjim procesima, otvara dodatnu sumnju“ zaključio je saborski zastupnik IDS-a.

Demetlika smatra važnim istaknuti da nije provedena nikakva, a kamoli ozbiljna analiza učinaka zakona na projekte koji su u tijeku i u pripremi. „Ponovno skrećem pozornost na činjenicu da je Vladi jedino bitno 'štancati zakone', a da se pritom uopće ne razmišlja o posljedicama istih“. Nadalje, saborski zastupnik IDS-a smatra da tajming, kao i rokovi implementacije zakona nisu opravdani stvarnim razlozima već da su stvarne okolnosti grubo zanemarene. Uz to, dodaje Demtlika „ne smijemo zaboraviti jednu bitnu činjenicu - da građani Istre svojim sredstvima grade i održavaju infrastrukturu vodoopskrbe i odvodnje i da nije bilo istarske solidarnosti danas ne bismo bili na tom postotku pokrivenosti vodoopskrbom i odvodnjom.“

„Danas iskazujemo zabrinutost i upozoravamo da se sutra ono što smo sami izgradili nekome proda ili preda u koncesiju. Prisjetimo se načina privatizacije započetog devedesetih godina na hrvatski način po HDZ-ovom modelu a koji traje i danas. Ne želimo da nam se ponovi povijest. Ne želimo da Vlada privatizira infrastrukturu vodnog gospodarstva te da je pokloni pojedincima“ naglasio je Demetlika.

Podsjetio je da će se krajem tjedna, preciznije u petak 22. ožujka obilježiti Svjetski dan voda, dan kad se u cijelom svijetu ukazuje na važnost i na dostupnost pitke vode te održivog upravljanja vodnim resursima. „Apeliram na Vladu da se konačno i nedvojbeno izjasni planira li privatizirati vodne resurse, vodoopskrbnu infrastrukturu i vodne usluge“ kazao je Demetlika te je zaključio da je Vlada dužna svim građanima dati odgovore na ova pitanja.
(Rex/foto:Manuel Angelini)

Facebook komentari