Sponza: Pokazati da znamo upravljati krizom

SPONZA I DEMETLIKA O GOSPODARSKIM MJERAMA
U saborskoj raspravi o setu zakona Vladinih gospodarskih mjera usred krizne situacije uzrokovane koronavirusom, u ime IDS-a, sudjelovali su zastupnici Giovanni Sponza i Tulio Demetlika.

- Svaka krizna situacija nudi i svoje prilike, a na nama je da ih znamo prepoznati te da nakon brojnih propuštenih prilika nakon Domovinskog rata pokažemo da znamo upravljati krizom ili će, po ne znam koji put, kriza upravljati nama, započeo je Sponza svoje izlaganje.

Dodao je kako se snaga svake zajednice pa tako i države mjeri po njenoj najslabijoj točki ili njenom najslabijem članu te naveo da ukoliko želimo promijeniti klimu u društvu, trebamo pomagati najslabije članove.

- Očekujem da nakon ovih usvojenih mjera budemo spremni i brzi, ukoliko bude potrebno, opet u hodu mijenjati sve ono što uočimo da je potrebno i prema obrtnicima i poduzetnicima, kazao je Sponza te dodao kako isto tako očekuje da u ovom trenutku oni bogatiji manje gledaju na dobit, a više na radnika.
 
Pohvalio je Nacionalni stožer na dosadašnjem radu i komunikaciji, kao i predsjednika Vlade što je u ovoj kriznoj situaciji pozvao sve predstavnike parlamentarnih stranaka na zajedničko djelovanje te naglasio kako će se IDS u ovoj kriznoj situaciji ponašati politički odgovorno i dati svoj doprinos.

Demetlika je u svom dijelu govora istaknuo kako se nalazimo u kriznoj situaciji koja zahtjeva donošenje kriznih mjera te kako je bitno da se danas u saborskoj raspravi pronađu najbolja zajednička moguća rješenja.

- Prvo i najvažnije je zdravlje svih građana Hrvatske i tu moramo imati sustav koji će biti brz i učinkovit kako bi stručnjaci odnosno zdravstveni radnici mogli reagirati čim se za to javi potreba, naveo je Demetlika te dodao da je to dosad dobro funkcioniralo te kako je nužno da se nastavi u tom smjeru.

Naglasio je da je nakon zdravlja najvažnije pomoći poduzetništvu, odnosno gospodarstvu u svim sektorima te kako je ključno zadržati radna mjesta i spriječiti otpuštanje radnika, kao i osigurati likvidnost poduzetnicima da bi mogli svojim radnicima isplaćivati plaću.

Istaknuo je da je najbitnije shvatiti kako našem gospodarstvu treba smanjenje porezne presije, a ne odgoda, stoga treba raditi na smanjenju poreznih davanja i ne smijemo se dovesti u situaciju da dođe do vala otkaza.

U kratkom osvrtu na zakon o komunalnom gospodarstvu, ukazao je kako je u ovo krizno vrijeme potrebno namjenske prihode od komunalnog doprinosa i komunalne naknade koristiti fleksibilnije, za ostale, nužne potrebe građana, u kojem smislu je Klub IDS-a podnio amandman.

Zaključio je kako će IDS podržati sve predložene zakonske prijedloge, odnosno predložene 63 mjere, no kako trebamo očekivati da će biti potrebe za donošenje novih mjere ili će se ove morati prilagođavati jer se situacija u kojoj se nalazimo mijenja iz dana u dan.

(REX)

Facebook komentari