Spomenik Gualtiera Mocennija na Vidikovcu u plavoj boji

NEL BLU DIPINTO DI BLU...
Kao što je bilo i najavljeno iz Grada Pule, u sklopu Programa održavanja - Malih komunalnih akcija Mjesnog odbora Vidikovac,  specijalizirana tvrtka Grota d.o.o. započela s pripremnim radnjama čišćenja, pranja i skidanja stare boje na Spomeniku Puli na Vidikovcu koji je djelo autora Gualtiera Mocennija. Spomenik je, u međuvremenu, po želji autora obojan u plavo. Vrijednost radova iznosi 19.500 kuna (bez PDV-a).

Slikar, kipar i grafičar, Gualtiero Mocenni, rođen je u Puli 1935. godine, a svoje je umjetničko djelovanje ostvario u Milanu, u Italiji. Od 1975. godine, kada intenzivnije započinje njegovo klesarsko stvaralaštvo, postaje jedan od najvažnijih živućih klesara. Mocenni je stvorio monumentalne skulpture diljem svijeta, koristeći sve materijale, od drva do željeza, od keramike do granita, mramora i kamena. Najviše je sklon kamenu svog rodnog kraja zbog njegove podatnosti. Najveći dio njegovih skulptura nalazi se u Istri, njih 24, a od toga 13 u Puli. Velik dio tih skulptura je poklonio zbog posebne emotivne veze koju ima s Istrom i Pulom. 

Umjetnik Gualtiero Mocenni dobitnik je Povelje počasnog građanina Grada Pule 2011. godine, a ove je godine proglašen i počasnim građaninom Istarske županije.

Spomenik na Vidikovcu; nekad crveni, a potom i sivi spomenik Uljaniku, apstraktni prikaz brodnog pramca u metalu, postao je tako plavi.

(rex/ Manuel Angelini)

Facebook komentari