Spašena četiri nautičara s prevrnute jedrilice kod Rovinja

ZBOG NEPOVOLJNOG VREMENA ANGAŽIRANE SVE RASPOLOŽIVE SPASILAČKE JEDINICE
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o poduzetoj spasilačkoj aktivnosti tijekom jučerašnjeg dana.

Naime, u utorak, 14. svibnja, u 16:23 sati službenici MRCC Rijeka posredstvom Županijskoga dojavnog centra ŽC 112 Pula zaprimili su poziv očevidca kako se prevrnula jedrilica s četveročlanom posadom, na poziciji 2-3 nautičke milje zapadno od otočića Figarola, u Rovinjskom akvatoriju, slijedom čega je pokrenuta koordinirana spasilačka akcija prema brodolomcima, u suradnji s nadležnom Lučkom kapetanijom Pula i Pomorskom policijom Pula.

Neposredni očevidac/dojavitelj (Njemačko govorno područje) javio je u Središnjicu kako su se četiri člana posade prevrnute jedrilice uspjeli popeti na trup plovila, no nema informaciju da li ih je na palubi prije prevrnuća bilo više te je u tom trenutku samo jedan brodolomac imao prsluk za spašavanje. S obzirom na izrazito nepovoljne vremenske uvjete, uz jačanje bure i nisku temperaturu zraka, iz MRCC Rijeka su prema poziciji nesreće angažirane sve raspoložive spasilačke jedinice iz sastava LK Pula, Pomorske policije Pula te pomorska jedinica Javne vatrogasne postrojbe JVP Rovinj, koji su isplovili prema dojavljenoj poziciji.

Nedugo nakon početka spasilačke akcije, u 17:06 sati službenici LK Pula javili su u MRCC Rijeka da su svi članovi posade spašeni iz mora, u dobrom su psiho-fizičkom stanju bez znakova hipotermije, dok je havarirana jedrilica uzeta u tegalj do sigurnoga veza u Rovinjskoj luci, gdje su brodolomce preuzeli u preventivno zdravstveno postupanje djelatnici Hitne medicinske pomoći Rovinj, čime je ova akcije uspješno okončana.

Tijekom današnjeg dana (15.05.2019.) službenici Lučke kapetanije Pula nastavit će očevidna postupanja u cilju utvrđivanja uzroka ove pomorske nesreće.
(Rex)

Facebook komentari