Smiju li se držati domaće životinje u granicama Grada Vodnjana?

UPIT ČITATELJA PROSLIJEDILI SMO GRADU VODNJANU
Na e-mail Regional Express pristigao je upit čitatelja s područja Grada Vodnjana koji je začuđen gradskim odlukama. Naime, prema mailu čitatelja, Grad Vodnjan nema odluku koja zabranjuje držanje domaćih životinja u granicama Grada ili naselja. Kako čitatelj ističe, donesene su dvije odluke , no niti jedna ne zabranjuje držanje domaćih životinja, već se domaće životinje spominju u Odluci o držanju kućnih ljubimaca. S druge strane, u Odluci o komunalnim redu izričito se zabranjuje držanje divljih životinja. Zbunjen gradskim odlukama, čitatelj je odlučio zatražiti Regional Express kako bi dobio konkretan odgovor.

Upit Vam prenosimo u cijelosti :
"Kada ćete donijeti odluku o zabrani držanja DOMAĆIH ŽIVOTINJA u gradu Vodnjanu ?  Kada ćete Vi vijećnici donijeti tu odluku? Grad Vodnjan NEMA odluku koja zabranjuje držanje domaćih životinja u granicama grada ili naselja.   Donijete su dvije odluke, jednu 06.06.2018. i jednu 31.07.2019. Niti jedna ne zabranjuje držanje domaćih životinja. Domaće životinje se spominju samo u Odluci o držanju kućnih ljubimaca i to u članku 2 točka 6. Tu se samo daje definicija domaćih životinja. Šta nije to žalosno za jedan grad ??? Jedino u odluci o komunalnom redu, u članku 106 st 1 se izričito zabranjuje držanje divljih životinja."

Upit poslan od strane čitatelja smo proslijedili Gradu Vodnjanu - Dignano te zatražili odgovor na već spomenutu temu. U odgovoru, Grad Vodnjan - Dignano ističe kako je donesen zaključak o području na kojem je dozvoljeno držanje domaćih životinja. U zaključku su utvrđena područja užeg dijela naselja unutar Grada Vodnjana - Dignano gdje je dopušteno držanje domaćih životinja, a zona obuhvata zabrane prikazana je i grafičkim prikazom, posebno za svako naselje unutar Grada.

Odgovor prenosimo u cijelosti :
"Poštovani, Sukladno Vašem upitu, obavještavamo Vas da je Grad Vodnjan-Dignano na temelju Zakona o zaštiti životinja donio ODLUKU o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama pronađenim izvan prirodnog staništa na području Grada Vodnjana-Dignano ”(Službene Novine Grada Vodnjan-Dignano br. 09/2018).

Nadalje, vezano za zabranu držanja DOMAĆIH ŽIVOTINJA na području Grad Vodnjan-Dignano, na snazi je ZAKLJUČAK koji je donesen na sjednici Gradskog poglavarstva Grada Vodnjan- Dignano 23. ožujka 2004. godine. Istim Zaključkom su utvrđena područja užeg dijela naselja unutar Grada Vodnjan-Dignano (posebno za Vodnjan, Galižanu i Peroj). Zona obuhvata zabrane prikazana je grafičkim prikazom, posebno za svako naselje unutar Grada Vodnjan-Dignano. S poštovanjem, Grad Vodnjan - Dignano"

(REX)

Facebook komentari