Slučaj vjeroučiteljice - ravnateljica je reagirala odmah

PODUZETE SU SVE MJERE, DORH SLUČAJ ISTRAŽUJE VIŠE OD POLA GODINE
Veliki interes i zgražanje javnosti izazvao je slučaj vjeroučiteljice optužene za zlostavljanje učenika. 

O ovome slučaju upitali smo bivšu ravnateljicu OŠ dr. Mate Demarina Dragicu Dorić koja nam je kazala: „Odmah po saznanju reagirala sam prema proceduri Pravilnika o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima“, što znači da je podnijela prijavu protiv učiteljice nadležnim institucijama.

„U navedenim situacijama postupala sam u skladu sa svojim dužnostima i ovlastima sukladno zakonu i protokolu. Sve se nalazi u pisanom obliku kod nadležnih institucija koje su postupale po prijavi“ ističe bivša ravnateljica Dorić.

Podignuta optužnica

DORH je pokrenuo optužnicu protiv vjeroučiteljice u OŠ dr. Mate Demarina koja je radila u područnoj školi u Šišanu. „Općinsko državno odvjetništvo u Puli podiglo je optužnicu protiv 47-godišnje učiteljice zbog sumnje da je fizički i emocionalno maltretirala pet svojih učenika u periodu od rujna 2017. do 17. siječnja ove godine“, stoji u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva gdje se zatim navodi da je ta učiteljica svjesno svojim ponašanjem ugrožavala pravilan psihički i emocionalni razvoj petoro maloljetnih učenika, te im nanosila fizičku i emocionalnu bol za vrijeme održavanja nastave.

Više od pola godine DORH je poduzimao istražne radnje te je 6. listopada podignuo protiv nje optužnicu. Ako se dokaže njena krivnja, vjeroučiteljica može dobiti kaznu zatvora do pet godina.

Zapošljavanje vjeroučitelja

Vjeroučitelji se kao i svi drugi prosvjetni radnici financiraju iz državnog proračuna, a u škole se zapošljavaju prema posebnoj proceduri. Prema Ugovoru o katoličkom vjeronauku, kada se utvrdi potreba za zapošljavanjem, „škola će od nadležnog biskupijskog katehetskog ureda zatražiti da odredi prikladnu osobu za izvođenje nastave vjeronauka“. Odabrana osoba mora ispunjavati potrebne uvjete u skladu s propisima RH te dobiti ispravu o kanonskome mandatu. Ova isprava ima učinak dok je dijecezanski biskup ne opozove, a on „ima pravo svojim dekretom opozvati kanonski mandat (missio canonica) za poučavanje katoličkoga vjeronauka odnosno vjerskog odgoja zbog nedostatka s obzirom na ispravnost naučavanja i s obzirom na osobno ćudoređe.“
Pokušali smo kontaktirati biskupski katehetski ured Porečke i Pulske biskupije i upitati ih jesu li dotičnoj vjeroučiteljici ukinuli kanonski mandat i ako nisu, namjeravaju li to učiniti. Iz ureda se nisu javili na naš poziv, ali i dalje ćemo pokušavati dobiti i njihov osvrt na ovu situaciju.
(REx/Foto ilustracija: Manuel Angelini)

Facebook komentari