Slovenija kritizirala hrvatske mjere protiv korone

ŽELE DA SLIJEDIMO NJIHOV PRIMJER
U Sloveniji su u posljednja 24 sata na koronavirus testirane 1793 osobe te je potvrđeno 17 novih slučajeva zaraze, objavila je danas slovenska vlada.

Broj novozaraženih u Sloveniji posljednja dva tjedna varira, ali je uglavnom u porastu, no u Hrvatskoj je trend rasta izraženiji pa će pitanje suzbijanja novih zaraza i epidemiološki standardi biti neka od pitanja na popodnevnom sastanku koji će u Otočcu ob Krki održati predsjednici dviju vlada, Janez Janša i Andrej Plenković, potvrdio je na konferenciji za novinare u Ljubljani glasnogovornik slovenske vlade za covid-19 Jelko Kacin.

Kacin je kazao da će slovenska strana iznijeti "primjere dobrih praksi" u Sloveniji u vezi s obuzdavanjem širenja koronavirusa, da bi dvije zemlje trebale uskladiti standarde za sprečavanje širenja zaraze, osobito u sadašnjoj turističkoj sezoni i da će se pokušati doći do "dogovora", za koji kaže da je "moguć".

Ako ne budu "učinkovito" suzbile daljnje širenje koronavirusa, Slovenija i Hrvatska mogle bi se naći u opasnosti da ih se gleda kao na balkanske zemlje u kojima je velik nekontroliran broj novih dnevnih zaraza, upozorio je slovenski glasnogovornik.

Kacin je upozorio i na različite standarde koje Slovenija i Hrvatska primjenjuju za određivanje epidemiološki nesigurnijih država.

"Švedska je na slovenskoj crvenoj listi riskantnih država s velikim brojem zaraženih, dok u Hrvatsku švedski turisti dolaze slobodno", kazao je Kacin.

On je tom prigodom ponovio ocjene i rezerve koje je slovenska strana i prije iznosila u vezi s dopuštanjem rada noćnih klubova i diskoteka u Hrvatskoj koje bi mogli posjećivati i gosti iz Slovenije, osobito mladi koji su u skupini koja je zbog svog ponašanja infekciji najizloženija.

Iz ureda slovenskog premijera navedeno je da će na sastanku na Otočcu Janša i Plenković razgovarati o odnosima dviju država, zajedničkoj borbi protiv covida-19 i drugim aktualnim temama.

Kao rizična ponašanja koja u obje države dovode do većeg širenja koronavirusa vladin glasnogovornik Kacin iznio je danas na konferenciji za novinare i masovnija društvena okupljanja uz roštilj i slične zabave, a kritizirao je i odluku maturanata jedne škole u Sloveniji koji su otišli u Hrvatsku na otok Obonjan na maturalnu zabavu.

(Rex/Hina)

Facebook komentari