Slavodobitnik Trke na prstenac je Petar Benčić

U NEDJELJU ZAVRŠILA 44. TRKA NA PRSTENAC
Prije samog vrhunca nedjeljnog programa na trkalištu Gradišće, uzvanici su razgledali novi Centar za posjetitelje – MMC Barban u kojem je ujedno održano uručivanje Odluke o darovanju zemljišta na kojem se nalazi trkalište Trke na prstenac i streljana. Barbancima poznata lokacija Gradišća ima ukupnu površinu zemljišta od 17.039 m². Tim činom je zemljište trkališta i streljane postalo vlasništvo Općine Barban. Odluku je gospodin Mario Banožić, Ministar državne imovine, u prisutnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, i ostalih uzvanika, uručio načelniku Općine Barban Daliboru Pausu

Nakon svečanog uručivanja u MMC Prstenac, povorka je krenula prema trkalištu. Početak programa 44. Trke za prstenac uveličali su s nekoliko riječi predsjednik Društva Trka na prstenac Dalibor Paus, zatim Fabrizio Radin zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Zatim je uz prigodan govor i pozdrav svim nazočnima predsjednica Grabar Kitarović otvorila 44. Trku na prstenac. Zanimljivost natjecanja koje čini spoj konjičkih vještina i snage prekrasnih životinja, vrlo brzo dovede do kraja te neizvjesnost pretvori u konačan rezultat i otkrije nam najuspješnijeg konjanika.

Tako je jučer puno Gradišće pljeskalo i slavilo ovogodišnjeg barbanskog slavodobitnika Trke na prstenac. Najuspješniji s rezultatom tri puta u sridu bio je Petar Benčić uz asistenciju kopljonoše Ranka Legovića te jašući na konju imena Zen
Uvaženi gosti, uzvanici te brojni ljubitelji Prstenca pozdravili su pljeskanjem i ovacijama ovogodišnjeg pobjednika. 
Benčić je do sada sudjelovao na 14 trka i ovo je njegova prva pobjeda. Definitivno se odvojio od ostalih barbanskih vitezova pogodivši tri puta u sridu te je tako osvojio maksimalan broj punti (bodova), ukupno 9 bodova.
Nakon završetka trke, zajedno s vođom konjanika Miliom Grabrovićem, pristupio je proglašenju i uručivanju nagrada. Predstavnik tvrtke Rudan d.o.o. uručio je Petru Benčiću nagradu u visini od 30.000 kuna. Prijelaznu nagradu Ptica prstenac uručio mu je Fabrizio Radin, zamjenik župana Istarske županije, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uručila je prijenosni štit i prigodan dar. 

Sinoćnji program u uljepšali su svojim sudjelovanjem i nastupima Pulske mažoretkinje, limena glazba, folklorna društva KUD Barbani i KUD Paurija.  
Za glazbenu najavu na Trkalištu zaslužni su bili Tedi Trošt i Mihal Glavaš na roženicama. Podizači prstenca su bili Darko Kolić i Aldo Kožljan, a vozač karete Milan Jurković. Časni sud je i danas bio u sastavu: Danijel Učkar, Marino Broskvar i Marijo Kožljan.
Dugačka kolona uzvanika, posjetitelja i sudionika trke, krenula je s trkališta prema centru Barbana gdje se nastavilo sa slavljem dugo u noć. 
Za zabavu do ranijih jutarnjih sati pobrinut će se Alen Vitasović i bend, a zatim grupa Crvena jabuka.

(REx)

Facebook komentari