Skup pedijatara nefrologa na Brijunima

NAJNOVIJA ZNANJA I ISKUSTVA MEĐU HRVATSKIM I STRANIM STRUČNJACIMA
Na otočju Brijuni u subotu, 25. svibnja održao se godišnji skup pedijatara nefrologa iz cijele Hrvatske.

Glavni organizator susreta je prof. dr. sc. Milošević Danko iz Dječje Klinike Rebro u Zagrebu, uz logističku podršku dr. Marinele Miletić Janjušević, pedijatrice Opće bolnice u Puli.

Skupu je prisustvovalo 40-ak pedijatara nefrologa iz cijele Hrvatske te nekoliko njihovih kolega iz inozemstva (Italije, Slovenije, Makedonije,BiH).

„Cilj ovog stručnog druženja bio je upoznavanje najnovijih dostignuća iz domene bolesti bubrega i mokraćnog sustava u djece, kako bi sve uspješnije liječili našu bolesnu djecu“, kazala je dr. Marinela Miletić Janjušević.

Prof.dr.sc. Luisa Murer iz Padove-Italija oduševila je sve okupljene predavanjem o transplantaciji bubrega u djece.

Prof.dr.sc. Tanja Kersnik Levart iz Ljubljane iznijela je najnoviju klasifikaciju proširenja kanalnog sustava urotrakta.

Dr. Danijela Petković Ramadža i suradnici prikazali su slučaj uspješno izliječenog dječaka koji boluje od bubrežnih kamenaca uzrokovanih urođenom bolesti.

Prof.dr.sc. Andrea Cvitković Roić donijela je novosti o redoslijedu dijagnostike i terapije primarne noćne enureze.

Dr. Martin Ćuk govorio je o standardima liječenja kronične bubrežne bolesti u djece, a dr. Danijela Petković Ramadža i suradnici prikazali su slučaj uspješno izliječenog dječaka koji boluje od bubrežnih kamenaca uzrokovanih urođenom bolesti.

Dr. Marinela Miletić Janjušević i dr. Ivana Štrk Romić prikazale su razvoj Dječjeg Odjela OB Pula od osnutka do ovog trenutka te su predstavile svoja iskustva s novouvedenom pretragom 'ceVUS' kroz 2018. godinu.

Mnogima je ovo bio prvi susret s Brijunima i oduševljeni su nacionalnim parkom. Osvježeni mirisom mora, makije i borovine, ugrijani sunčanim zrakama neki od okupljenih stručnjaka poželjeli su ostati duže na poznatom istarskom otočju, a to samo govori da će se zasigurno ondje i vratiti.

(REx)

Facebook komentari