SIKD: Petak je najvažniji datum za Uljanik do sada

SINDIKAT ISTRE, KVARNERA I DALMACIJE POVODOM ROČIŠTA ZA ULJANIK D.D.
U srijedu, 4. rujna Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije održao je konferenciju za medije o aktualnoj situaciji u Uljaniku uoči ročišta na pazinskom Trgovačkom sudu koje je zakazano ovaj petak, kada će se znati kakva je sudbina Uljanika d.d.

„Kako nismo bili pozvani na tematsku sjednicu Gradskog vijeća prošlog tjedna, i mi se kao najjači sindikat želimo osvrnuti na situaciju u Uljaniku i podržati opstanak brodogradnje u Puli“, kazala je na početku konferencije predsjednica SKID-a Marina Cvitić.

„Gašenjem brodogradnje u Istri ćemo se oslanjati samo na turizam i uslužne djelatnosti, što nikako nije dobro“ istaknula je Cvitić i dodala da će ljudi ostati gladni ako se nešto dogodi našem turizmu. „Ako dođe do likvidacije, kraja Uljanika, nakon što se rasproda sva imovina ostat će velik prostor koji će možda dobiti novu namjenu“, istaknula je Cvitić i kazala da ne želi vjerovati kako je sve to bilo smišljeno.

Predsjednica SKID-a za krah Uljanika okrivila je sve hrvatske vlade od 2000. godine na ovamo, zbog toga što nisu brinuli o brodogradnji i jer su se „ponašali kao obične sluge Europske komisije – nisu se zauzeli za očuvanje svoje strateške djelatnosti“. Osim toga, „za situaciju u Uljaniku odgovorne su nesposobne uprave Uljanika u zadnjih 7 godina“, dodala je. 

Rajko Kutlača, voditelj ureda SKID-a kazao je da je 6. rujna najvažniji datum za Uljanik do sada. „U petak ćemo znati daje li se još jedna šansa ili Uljanik ide u likvidaciju, a ako dođe do likvidacije, pitanje je koliko će radnici dobiti od svojih potraživanja“, kazao je Kutlača. 

Cvitić i Kutlača istaknuli su da je sada sve na Vladi, većinskom vjerovniku Uljanika. Članovi vjerovničkog vijeća u petak će donijeti konačnu odluku, a iz SKID-a poručuju: „Neprihvaćanje nastavka proizvodnje kroz stečajni plan i u konačnosti likvidacija značit će kraj brodogradnje u Puli sa svim teškim posljedicama na ukupni život građana“. 

(REx/Foto: Manuel Angelini)

Facebook komentari