Skandalozna odluka Agencije za elektroničke medije pri dodjeli nekadašnje frekvencije Radija 101?

PISMO EUROPSKOJ KOMISIJI, SAŠA LEKOVIĆ
Saša Leković, predsjednik Centra za istraživačko novinarstvo i glavni koordinator Fažana Media Festa medijima je dostavio pismo koje je u ime organizatora ovogodišnjeg Fažana Media Festa poslao Europskoj komisiji zbog skandalozne odluke Agencije za elektroničke medije pri dodjeli nekadašnje frekvencije Radija 101. U nastavku pismo:
'U ime Centra za istraživačko novinarstvo, koji je prošloga tjedna organizirao 3. međunarodni multimedijali novinarski festival Fažana Media fest na kojem je sudjelovalo gotovo stotinu novinara i medijskih stručnjaka iz 17 zemalja a čiji je glavni partner bio Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Europske komisije u Hrvatskoj, obraćamo Vam se zbog nedavne skandalozne odluke Vijeća za elektroničke medije.  Naime, prema njihovoj odluci regionalna radijska frekvencija od 101 Mhz dodijeljena je tvrtki Top radio, čiji je osnivač Ivan Jurić Kačunić, paravanski vlasnik nezakonitog radijskog kartela iza kojeg stoje ljudi kriminalne prošlosti, što je vidljivo iz dokumenata objavljenih u nizu  istraživačkih tekstova političkog tjednika Nacional i ostalih nezavisnih novina i portala,  . 
Iako su dokazi o tome da se radi o protuzakonitoj koncentraciji vlasništva nad nizom radiopostaja koje emitiraju na najjačim nacionalnim i regionalnim frekvencijama mjesecima objavljivani u medijima, Vijeće za elektroničke medije,  čije članove bira vladajuća većina u Hrvatskom saboru, od osam ponuđača odlučili su koncesiju za frekvenciju 101 Mhz dodijeliti upravo ponuđaču za kojeg postoji osnovana sumnja na netransparentno vlasništvo nad većim brojem radiopostaja. 
Budući da je upravo netransparentnost vlasništva nad medijima, kao i politički utjecaj na Agenciju za elektroničke medije, koja bi trebala biti neovisni regulator, istaknuto kao problem u prva dva izviješća Europske komisije o vladavini prava u Hrvatskoj, smatramo da bi europske institucije trebale reagirati na evidentno stvaranje medijskog monopola u radijskom prostoru, uz pomoć politike, odnosno, vladajuće stranke. 
Iako je Hrvatsko novinarsko društvo pozvalo Ministarstvo kulture i medija, kao i pravosudne institucije da reagiraju i započnu istragu na temelju objavljenih dokumenata i ponište natječaj, to se još uvijek nije dogodilo.  U međuvremenu su predane dvije tužbe oštećenih stranaka Upravnom sudu, a rok za žalbe istekao je 9. rujna. Koliko nam je poznato, u slučaj se uključila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i počela izvide zbog nedopuštene koncentracije vlasništva.
U prilogu dostavljamo linkove na sve objavljene tekstove o ovom skandaloznom slučaju i iskreno se nadamo da će europske institucije, a osobito Vi, kao povjerenica za transparentnost, reagirati i upozoriti hrvatsku Vladu na nedopustivo ugrožavanje slobode medija, a time i demokracije. 

Srdačan pozdrav
Saša Leković, predsjednik Centra za istraživačko novinarstvo /glavni koordinator Fažana Media Festa'

(REX)

Facebook komentari