“Sjećanja i zapisi - Kronika rada zbora KUD M.B. Rašan”

U SREDIŠNJOJ KNJIŽNICI PROMOVIRANA KNJIGA LJILJANE MATOVIĆ
Gradska knjižnica i čitaonica u subotu je svečano obilježila promociju knjige "Sjećanja i zapisi" s podnaslovom "Kronika rada zbora KUD-a „Matko Brajša Rašan“ iz Pule, s prikazom tijekom prvih šezdeset godina; ovoj se temi posvetila Ljiljana Matović, profesorica hrvatskog jezika i književnosti i legendarna članica „Brajše“.  Autorica sadržajima i fotografijama dokumentarno opisuje aktivnosti renomiranog istarskog Mješovitog pjevačkog zbora od davne 1951. do 2011.godine.

Za Matović život u gradu ne bi bio potpun da nije postala članicom zbora, koji njeguje specifični istarski melos. Tijekom mnogobrojnih godina vrijemenske prilike nisu bile uvijek pogodne, ali je uvijek bilo ugodno družiti se s ostalim članovima zbora, prijateljima s kojima sam djelila istu strast. Lijepih sjecanja i doživljaja bilo je uvijek, na probama, na koncertima, u autobusu kojim se putovalo na koncerte - ali u srcu uvijek nosi sjecanja sa smotri zborova Hrvatske u Zadru. Autorica  se zahvaljuje bivšim i sadašnjim članovima zbora i svima koji su joj pomogli u realizaciji knjige, osobito Branislavu (Banetu) Mihajloviću,koji joj je nesebično posuđivao potreban arhivski materijal, kao i gospođi Jeleni Brajša za ugodne i nadasve korisne razgovore. Zahvalila se svom suprugu i kćerima, koji su je nesebično podržavali. Posebno se zahvalila profesoricama mr.art. Mirjani Grakalić i dr.sc.Ladi Duraković, bez čijih stručnih  doprinosa i osobnih angažmana ova knjiga ne bi ugledala svjetlo dana.

Pjevanje u zboru Kulturnog umjetničkog društva „Matko Brajša Rašan“, obiljezilo je živote brojnih generacija stanovnika Pule i okolice. U knjizi, svojevremenoj kronici rada zbora, obilježena su sjećanja i doživljaji struktuirani u sedam poglavlja. Posebnost zborskog pjevanja, jest u tome, „što kad se njihovi članovi susretnu, druženje odmah počinje pjesmom“,  izabravši zborsko pjevanje kao hobi, navedenp je na promociji vrsne edukativne knjige.

Kulturni događaj, popraćen je nezaobilaznim skladbama Zrasla mi ladonja, Naranca se vitru moli i Krasna zemljo Istro mila, u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora „Matko Brajša Rašan“ Pula, pod ravnanjem dirigentice Irene Vladisavljević. Kako je Vladisavljević drugoga dana obilježavala rođendan, tom joj je prilikom priređena mala svečanost. 

(rex/ Silvano Jelenić)

Facebook komentari