Sindikati: Nužno isplatiti plaće radnicima Uljanik grupe

SASTANAK SVIH SINDIKATA ULJANIK GRUPE U RIJECI
Danas su se u Rijeci sastali predstavnici svih sindikata koji djeluju u Uljanik grupi kako bi razmotrili trenutačno stanje u riječkom i pulskom brodogradilištu. Jedinstven zaključak svih sindikata nakon sastanka je da je primarno osigurati isplatu plaće radnicima.

"Naš interes je da radnici najkasnije do kraja sljedećeg tjedna dobiju plaće" - rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel, naglasivši da će sindikati zahtijevati od uprava da se plaće isplate do 14. siječnja 2019.

"Ova Vlada i Ministarstvo gospodarstva dosad su činili sve da se ne učini ništa, i to posebno ministar Darko Horvat, koji je neprestano govorio da je stečaj zadnja solucija, a sad je ''3. maj'' već u predstečajnom postupku. Radnici trebaju dobiti odgovor što država namjerava učiniti s brodogradnjom na Kvarneru i u Istri", - istaknuo je Novosel.

"Moraju jasno reći je li cilj održati brodogradnju i imaju li konkretna rješenja. Plaće radnicima mogu osigurati iz pologa Uljanik grupe u bankama te bi Vlada mogla taj postupak omogućiti isplatom jamstava, ako to Vlada ne učini, jasno je da ne vjeruje u brodogradnju u ovom kraju" - naglasila je predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić.

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac je rekao da radnicima nisu isplaćene cijele plaće ili dijelovi plaća za rujan, listopad i studeni, a sad dolazi red na isplatu plaća i za prosinac. I on je istaknuo da je moguće isplatiti te plaće polozima u bankama, ali država ne želi dati jamstva da bi se omogućilo korištenje tog novca. Ne vjerujemo više nikome, rekao je. Ustvrdio je da bi i sindikati trebali sudjelovati u razgovorima s mogućim budućim strateškim partnerima kako bi utjecali na moguća rješenja.

(rex)

Facebook komentari