SIKD: Od prošle godine s Gradom Pulom imamo normalne kontakte

TISKOVNA KONFERENCIJA U SIKD PULA
Danas je na temu "Nagrade isplaćene radnicima pulskih gradskih tvrtki" održana tiskovna konferencija u pulskom uredu Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

"Prolazeći gradom vidimo da se stvara potpuno kriva slika zašto i kako su radnici komunalnih poduzeća u Puli dobili određene iznose nagrada kao da se radi o menadžerima. To naravno ni slučajno nije tako pa smo imali potrebu javnost upoznati s činjenicama." - rekli su u Sindikatu dodavši:

"Posljednjih nekoliko godina smo skretali pozornost na činjenicu da plaće i ostala materijalna prava radnika poduzeća i ustanova u vlasništvu Grada Pule ne prate trendove kretanja plaća niti na nivou RH niti na nivou lokale zajednice. Više od deset godina nije bilo pomaka u materijalnim pravima radnika. U tom periodu su prema svim statistikama prosječne plaće u RH (te su statistike dostupne) rasle 20-ak posto. Čak su i statistički rasli i troškovi života, a koliko su oni bez obzira na statistiku rasli zna svaka domaćica i onaj koji podmiruje bilo kakve račune.

Nakon dosta godina konačno smo prošle godine s Gradom i direktorima gradskih poduzeća uspostavili normalne kontakte i sjeli za stol razgovarati o ovim problemima. Konačno smo uspjeli napraviti trajne pomake potpisujući ili nove kolektivne ugovore ili izmjene postojećih. Naravno da ti pomaci ni izbliza nisu namirili zaostatke iz proteklih perioda, ali toliko se u ovom trenutku moglo. Pokušavajući što više ispravljati ovu nepravdu tražili smo (Sindikat) od druge strane da makar jednokratno, kroz zakonite nagrade, u poduzećima koje pozitivno posluju, ljudima priznaju dobar i korektan rad i rezultate tog rada.

Zadovoljni smo i zahvalni svima koji su to prepoznali i prihvatili i koji su svojim radnicima isplatili zakonite neoporezive nagrade  krajem protekle godine. Ne radi se o nikakvim nagradama za ostvarene ciljeve u smislu bonusa već o varijanti isplate nekih sredstava radnicima za njihov doprinos funkcioniranju poduzeća i kvaliteti života žitelja ovoga grada.  Nitko ne može kriviti radnike zbog funkcioniranja društva u smislu skupoće usluga, u smislu funkcioniranja raznih manje ili više  promašenih investicija, u smislu neostvarenih realnih potreba.

Radnici svoj posao rade izuzetno korektno i nema nikakve potreba da i njihova materijalna pozicija ne bude na razini oni kojima pružaju uslugu. Ona ni sada nije takva ali je jedan mali korak bliža. Slažemo se u mnogim kritikama funkcioniranja komunalnih poduzeća, od cijena usluga do organizacije rada, ali za to ne treba kriviti radnike niti oni svoji plaćama trebaju plaćati takvo stanje.

Isplate neoporezivih primitaka su sasvim legalne i nemaju veze s ostvarivanjem ciljeva i nagrada za ostvarene ciljeve što bi dobili menadžeri da su dobili i ako su dobili. Kako god radnici komunalnih poduzeća korektno i predano rade svoj izuzetno težak posao u lošim uvjetima tako bi ih i primatelji tih usluga, građani, trebali tretirati i prihvaćati i njihova traženja nekog normalnog života i životnog standarda.

Uvjereni smo da tome i je tako i s time smo zadovoljni. Očekujemo da ćemo pomake u tom pogledu uspjeti napraviti i slijedeće godine pa makar i kroz zakonite neoporezive isplate radnicima."

Facebook komentari